Вроцлав: заборона продажу алкоголю вночі вже діє
http://www.galka.if.ua/wp-content/uploads/2018/08/2017-11-25-10-24-7B5FDD5B-8C95-419A-B736-7856DBD4E5B4-1-890x395.jpg

Вроцлав: заборона продажу алкоголю вночі вже діє

Від вересня у Вроцлаві не можна буде купити алкоголь після 22 години. В дію вже вступили обмеження на продаж спиртних напоїв у місті. Нічна заборона триває до 6 години ранку. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Нічний сухий закон про заборону продажу алкоголю стосується магазинів, розташованих в Старому місті — на площі, обмеженої на півдні і заході (Подвалє), на північ і на схід від Одеру, вул. Дробнера, пл. Бема, вул Сенькевича, Вишинськего та Словацькего. Не можна буде купити алкоголю з години 22:00 до 6:00. Заборона продажу алкоголю після 22 години повинна збільшити рівень безпеки в столиці Нижньої Сілезії. Алкоголь можна буде купити і випити, наприклад, у ресторанах.

Можливість запровадження такої заборони викликана зміною законопроектів, підписаних президентом Анджеєм Дудою. Введення нічної заборони продажу алкоголю через чиновників то реалізація задуму з 2011 року, а в 2015 році планувалося, що кількість магазинів, що продають алкоголь в центрі міста скоротиться з 59 до 30. В обох випадках введення нічного сухого закону піддали сумніву воєвода і Воєводський Адміністративний Суд. Тепер такої загрози немає, оскільки можливість введення сухого закону дає гміні поправки до закону про виховання тверезості і протидії алкоголізму, яка увійшла в життя у березні цього року.

Анджей Набжик, голова Komisji Praworządności i Bezpieczeństwa у Вроцлавській міській раді після голосування за новим законодавством в парламенті сказав, що було б добре розглянути питання про введення обмежень на продаж спиртного з високим процентом.

— Не кожен може і повинен пити. Як лікар, я думаю, що також є жертвою надмірного споживання алкоголю. Якби не п’янки, було б приблизно на 1/3 менше звернень в SOR, пов’язаних з травмами”, — говорив Анджей Набжик.

За словами Анджея Габиньського, психолога з Вроцлавського центру терапії наркоманії «Дорога до дому», хтось, хто хоче випити, купить алкоголь і до 22:00, і якщо йому це не вдасться, то він купує його на АЗС.

— Тільки що це дорожче і часом не є до кінця легально. Будь ласка, подивіться, як виглядає ситуація із допалячами. Вони заборонені. Точки, що продавали їх, були закриті, а споживання не зменшилось. На мій погляд, потрібно боротися з проблемою пиття, але не з продажем. Я б запропонував профілактику, освіту, а не заборони”, — наголошував Анджей Габиньський.

Від вересня також зміниться спосіб, за яким розраховується концесія. До цих пір чиновники видають дозволи окремим магазинам. Тепер ліцензії будуть застосовуватися до певних видів алкоголю — до 4,5 відсотків вмісту алкоголю та пива, до 18 відсотків вмісту алкоголю (крім пива) і більше 18 відсотків вмісту алкоголю. І тому радники встановили 3000, як максимальну кількість ліцензій на продаж алкоголю в магазинах та 2200 — максимальна кількість ліцензій на продаж алкоголю в гастрономічних закладах.

За даними Центрального статистичного управління, поляки щорічно споживають більше 10,5 літрів чистого етанолу. Це рівноцінно до 53 пляшок горілки або 475 пляшок пива на особу.

Джерело: муніципалітет Вроцлава