«Як банк Путіна хотів увійти до Польщі»

«Як банк Путіна хотів увійти до Польщі»

До Польщі задніми дверима намагався зайти підконтрольний Путінові російський банк, який може бути прикриттям для спецслужб РФ, – читаємо у «Wprost». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Тижневик «Wprost» пише про результати міжнародного розслідування, в якому брав участь автор статті «Як банк Путіна хотів увійти до Польщі» Шимон Кравєц. На початку року світові ЗМІ оприлюднили повідомлення, що Міжнародний інвестиційний банк переносить свій осідок з Москви до Будапешта. В Угорщині він має отримати статут дипломатичної установи, а це означає, що буде звільнений від усіх податків, митних зборів, санкцій, а навіть фінансових звітів. Співробітники банку та їхні сім’ї матимуть повний дипломатичний імунітет. Далі читаємо про походження голови банку Нікалая Косова із сім’ї радянських спецслужб. Тижневик наголошує, що Угорщина вітає його з ентузіазмом, а Польща наполягає, щоб російський банк повернув їй борг.

Виявляється, поки президент Росії Владімір Путін домовлявся з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном про переміщення Міжнародного інвестиційного банку до Будапешта, ця установа стукала також до Польщі. Зрештою, це був інвестиційний банк країн-членів Ради економічної взаємодопомоги (створений у Москві 1970 року) і польська сторона мала з ним спільні інтереси. Сьогодні після них залишилися десятки мільйонів злотих боргів, яких росіяни не хочуть сплатити.

Н.Б.