Якість харчових продуктів у Польщі контролюватиме одна установа
Міністр сільського господарства і розвитку села Ян Кшиштоф Ардановський PAP/Piotr Nowak

Якість харчових продуктів у Польщі контролюватиме одна установа

Від 1 липня цим займається Інспекція торговельної якості сільськогосподарських і харчових продуктів. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Міністр сільського господарства і розвитку села Ян Кшиштоф Ардановський заявив, що метою доручення контролю за якістю продуктів харчування одній установі є ефективніше усунення з ринку недобросовісної практики. Від 1 липня за проведення контролю якості продуктів у крамницях у Польщі відповідає Інспекція торговельної якості сільськогосподарських і харчових продуктів. Цьому органу передано частину завдань Торговельної інспекції.

Очільник відомства сільського господарства висловив думку, що нові правила посилюють контрольні завдання стосовно якості продуктів. Інспекція проводитиме контроль у виробників, на оптових ринках і в гуртівнях, а також у продажу – в крамницях, на базарах, у ресторанах і в катерингу. «В одній установі ми закриваємо контроль усього ланцюжка – від поля до столу», – зазначив міністр.

Ян Кшиштоф Ардановський додав, що новоствореній установі передано лабораторії, які підлягають Управлінню захисту конкуренції та споживачів, щоб «швидше робити аналізи, необхідні в процесі контролю». За його словами, новий орган повинен витіснити з ринку нечесність – «виробників, посередників, які фальсифікують польську їжу», – наголосив  політик. Ян Кшиштоф Ардановський пояснив, що йдеться про такі ситуації, як введення на ринок продуктів, які не відповідають вказаним на етикетках вимогам, або перепакування імпортних продуктів у польську тару. «Нам нема чого соромитися, ми маємо чудові продукти», – сказав міністр.

Управління захисту конкуренції та споживачів повідомило, що одна десята партія фруктів та овочів у польських крамницях мала неправильну інформацію про країну походження або її зовсім не було.

IAR/Н.Б.