Яцек Чапутович анонсує міжнародну конференцію, присвячену Ірану

Яцек Чапутович анонсує міжнародну конференцію, присвячену Ірану

Реакція Тегерана жорстка: до іранського МЗС викликали польського chargé d’affaires – Іран розглядає присвячену йому лютневу зустріч як «ворожий акт». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

«Близький Схід незмінно залишається ключовим регіоном з огляду на глобальну політичну стабільність і безпеку, – пише в понеділок в газеті «Rzeczpospolita» міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович. – Завдяки багатим ресурсам сировини, комунікаційним шляхам, а також демографічній ситуації він міг би і повинен бути місцем добробуту і мирного співіснування. На жаль, надії на розвиток частини близькосхідних країн за таким, власне, сценарієм наразі не було втілено в життя».

Саме такими факторами та їхнім безпосереднім впливом не лише на долю сусідніх регіонів, Європи, але й самої Польщі, міністр пояснює необхідність організації міжнародної конференції щодо Ірану: «У дусі трансатлантичної співпраці заради глобальної стабільності, яка спирається на повагу до міжнародного права, ми разом зі США організуємо міністерську конференцію, присвячену безпеці і стабілізації на Близькому Сході. Вона відбудеться 13-14 лютого 2019 року у Варшаві, а її співгосподарем разом зі мною буде державний секретар США Майк Помпео. Зустріч слугуватиме дискусії про виклики і проблеми в цьому регіоні з метою знаходження спільних рішень. Головні теми дискусії охоплюватимуть питання терористичної і екстремістської загрози, розвитку і розповсюдження ракетної зброї, викликів у сфері морської і енергетичної безпеки, боротьби з нелегальними фінансовими операціями та невпинними спробами дестабілізації функціонування окремих країн Близького Сходу державними і недержавними акторами».

Своєю чергою, «Gazeta Wyborcza» в статті «Трамп зіткнув нас з Іраном» інформує, що в суботу польський міністр закордонних справ повідомив про запрошення на заплановану подію представників 70 країн, у тому числі представниці ЄС Федеріки Моґеріні. Тегеран, проте, запрошення на конференцію не отримав, хоча послові Ірану у Варшаві було повідомлено про зустріч. До польської столиці, однак, прибудуть представники країн Перської затоки на чолі з Саудівською Аравією, яка перебуває в конфлікті з Іраном. Реакція Тегерана на такі дії була жорсткою: ще в суботу до іранського МЗС викликали польського chargé d’affaires (посада посла Польщі в цій країні вакантна), де йому вручили ноту про те, що Іран розглядає присвячену йому лютневу зустріч як «ворожий акт». Також було анонсовано дії у відповідь щодо Польщі. З огляду на це, наразі, в неділю іранське Міністерство культури оголосило про тимчасове припинення регулярного тижня польського кіно в Тегерані, який мав відбутися у січні.

А.М.