ЄП закликає посилити санкції проти РФ і зупинити будову Nord Stream 2
Європейський парламент, 20 січня 2021 року EPA/OLIVIER HOSLET

ЄП закликає посилити санкції проти РФ і зупинити будову Nord Stream 2

Це – реакція на арешт російського опозиціонера Алєксєя Навального. Проєкт узгодила більшість політичних груп. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на польське радіо.

Європарламент закликає до посилення санкцій проти Росії та припинення будівництва газопроводу Nord Stream 2. Проєкт резолюції бачила брюссельська кореспондентка Польського радіо Беата Пломецька. Документ, який погодила більшість політичних груп, повинен бути проголосований на пленарному засіданні Європарламенту 21 січня. Це реакція на арешт російського опозиціонера Алєксєя Навального в Москві останньої неділі, 17 січня.

За словами кореспондентки, євродепутати вважають, що обмеження повинні стосуватися не лише осіб, відповідальних за арешт Навального. Вони закликали країни ЄС ввести санкції також на олігархів, пов’язаних з режимом у Росії, і на близьких співробітників Владіміра Путіна, які мають на території ЄС майно та активи у європейських банках і вільно подорожують до країн ЄС. Європарламент вимагає, щоб санкції застосувати також до членів сімей цих осіб. «Європейський Союз не повинен бути приязним місцем для російського багатства невідомого походження», – мовиться в проєкті резолюції. Депутати також закликали країни ЄС переглянути  співпрацю з Росією. Це стосується різних платформ закордонної політики і проєктів, наприклад, Nord Stream 2, спорудження якого, як написали євродепутати, має бути негайно припинене.

Слід додати, що заарештований у РФ Алєксєй Навальний 2014 року фактично підтримав зовнішню політику Владіміра Путіна і порушення міжнародного права. В інтерв’ю радіостанції «Ехо Москви» анексування Криму Росією та ідею повернути півострів Україні він прокоментував словами, що Крим – це не бутерброд з ковбасою, щоб його повертати туди-сюди.

IAR/Н.Б.