ЄС приймає ще дві країни
A homeless rests on a bench at an empty bus station in Tirana, Albania PAP/EPA/Malton Dibra

ЄС приймає ще дві країни

Усе вказує, що Північна Македонія і Албанія будуть у Європейському Союзі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Європейський Союз відкриє переговори про приєднання Албанії та Північної Македонії; розширення на Західні Балкани є стратегічним інтересом ЄС, – заявив представник МЗС Польщі Павел Яблонський після того, як міністри з питань євросоюзної політики дали зелене світло переговорам про приєднання.

Міністри з питань європейських справ ЄС домовилися у вівторок відкрити переговори про приєднання Албанії та Північної Македонії. Однак вони висунули умови, особливо для Албанії, активізувати боротьбу з корупцією та відповідати демократичним стандартам. У понеділок посли країн ЄС прийняли подібне рішення.

«Це дуже добра новина. ЄС нарешті відкриє переговори про приєднання Албанії та Північної Македонії. Розширення на Західні Балкани є стратегічним інтересом ЄС – Польща вже давно бореться за це», – написав у Twitter заступник міністра закордонних справ Павел Яблонський.

На сьогоднішній день немає дати початку переговорів про приєднання, які можуть тривати кілька років.

У доповіді, опублікованій раніше в березні про Албанію та Північну Македонію, Європейська комісія підтримала свою рекомендацію розпочати переговори про приєднання з цими країнами. Однак подібні рекомендації також були в останні роки, але лідери країн-членів та урядів ЄС тоді вирішили не розпочинати переговори.

Однак більшість країн ЄС, включаючи Польщу, зазначають, що ЄС повинен дати зелене світло переговорам для Албанії та Північної Македонії, хоча б тому, що Росія та Китай активно працюють на Західних Балканах.

PAP/Т.А.