Євро чи долар або чи доживе євровалюта до 30 років?

Євро чи долар або чи доживе євровалюта до 30 років?

У Катовицях закінчився Європейський економічний конгрес. Протягом трьох днів політики, експерти й підприємці обговорювали напрямки та проблеми, що стоять перед економікою в Польщі та Європі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

У дискусійних панелях XI Європейського економічного конгресу взяли участь представники уряду, бізнесу, державних підприємств, неурядових організацій та науковці.

На Європейському економічному форумі, що пройшов цього тижня у польському Катовіце, основною темою обговорення стало майбутнє спільної європейської валюти, євро, та Єврозони — групи країн, які замінили свої національні валюти на євро. На форумі значну підтримку учасників отримала точка зору професорки з міжнародної економіки Університету Лондона Бриджит Гранвілл. Вона наголошувала на нагальній потребі подальшої політичної інтеграції 19 країн-членів Єврозони. «Валютний союз потребує політичного союзу, а це означає спільний бюджет», — запевняла вона учасників форуму — європейських економістів та політконсультантів.

Президент Франції Еммануель Макрон у 2018 році запропонував поглибити європейську інтеграцію шляхом створення спільного бюджету Єврозони. Це стало б наступним кроком після заснування Європейського центрального банку (ЄЦБ) у 1998 році, що дозволяє проводити спільну монетарну політику в Єврозоні.

За прогнозами, економічне зростання в країні Єврозони сповільниться у 2019-му, а у 2020 році, на думку деяких аналітиків, в Єврозоні може навіть розпочатися рецесія.

Євро шкодить Європі?

Втім деякі політики з учасників форуму стверджували навпаки, що спільна валюта знищує Європейський Союз. На їхню думку, євро завдав значної економічної та політичної шкоди Європі, через борги країн-членів ЄС вищі за три відсотка їх ВВП.

На думку П’ятковського, проблема не у самій валюті, а в «безладній політиці» під час боргової кризи, що вразила країни Єврозони від початку 2010 року.