Єврокомісія хоче дозволити збільшити імпорт курятини з України
Photo: pixabay.com/Creative Commons Public Domain CC0

Єврокомісія хоче дозволити збільшити імпорт курятини з України

Очікується, що це зупинить неконтрольований і дедалі більший імпорт курячого м’яса з України. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Європейська комісія хоче дозволити збільшити імпорт курячого м’яса з України, євродепутати, однак, ставляться до цього скептично. Питання буде розглянуто через два тижні на пленарному засіданні Європейського парламенту в Страсбурзі.

Рішення Брюсселя завдасть удару по євросоюзних, включаючи польських, виробників, оскільки мова йде про допуск до європейського ринку додаткових 50 тисяч тонн курятини.

Очікується, що це зупинить неконтрольований та зростаючий імпорт з України, яка використовує правові прогалини у торговельному договорі та фіксовану квоту у 20 тисяч тонн. Проте, українські виробники знайшли записи, які дозволили компаніям кваліфікувати курячі грудки з кісткою як «інші товари» і ввозити в Євросоюз м’ясо без будь-яких обмежень і без мита. У результаті, імпорт курей з України збільшився з майже 4 тонн у 2016 році до 50 тис. тонн торік.

Для того, щоб змінити положення угоди, необхідна ратифікація в ЄС та Україні, проте – як пояснила Європейська Комісія – цьому не сприяє передвиборчий період. У травні буде обраний новий Європейський парламент. Якби була проведена вся процедура ратифікації, цим питанням мав би займатися новий Європарламент, що означатиме наступні місяці неконтрольованого імпорту курятини з України. Саме тому Брюссель запропонував тимчасову угоду, яка, однак, вимагає згоди країн ЄС і Європейського парламенту.

IAR/Л.І.