Єврокомісія сподівається на пришвидшення роботи над блокуванням Nord Stream 2

Єврокомісія сподівається на пришвидшення роботи над блокуванням Nord Stream 2

У ЄК сподіваються, що головування Румунії в ЄС пришвидшить роботу над нормами для блокування газогону. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Європейська комісія сподівається на пришвидшення роботи над положеннями, що мають перешкодити будівництву газопроводу Nord Stream 2. Віце-президент Єврокомісії Марош Шевчович сказав у Брюсселі, що у цій справі він має надію на Румунію, яка від січня головує в Європейському Союзі.

Опрацювання змін до газової директиви призупинили минулого року, тому що роботу блокували Болгарія та Австрія, які попередньо головували у Євроспільноті. «Чесно кажучи, нас не дуже вразило болгарське та австрійське головування, оскільки не було жодного поступу, на яке сподівалася Єврокомісія. Я вірю, що завдяки румунському головуванню стане можливим погодження позиції євросоюзними країнами у перші дні лютого», – сказав віце-голова Єврокомісії Марош Шевчович.

Якщо країни ЄС домовляться щодо своєї позиції, то можна буде почати перемовини з Європейським парламентом у справі остаточної форми правових норм. А це, як сподівається Європейська комісія, дозволить завершити перемовини до травневих виборів до Європарламенту.

Відсутність рішення до виборів – це ризик продовження роботи до осені, а навіть і до кінця року, коли має бути завершене будівництво другої гілки газомагістралі Північного потоку. Якщо Nord Stream 2 буде створено раніше, ніж євросоюзні норми, то вони не зачеплять цей проект.

IAR/Т.А.