Єврокомісія затвердила план розбудови польського терміналу ЗПГ

Єврокомісія затвердила план розбудови польського терміналу ЗПГ

Розбудова терміналу в Свіноусті сприятиме забезпеченню постачання газу в Польщі та країнах Балтії. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Європейська комісія затвердила план розбудови терміналу ЗПГ в Польщі. Євросоюзні чиновники згодні, що розбудова терміналу сприятиме забезпеченню постачання газу в Польщі та країнах Балтії шляхом диверсифікації постачань та створення нових маршрутів транспорту газу в регіоні. Єврокомісія вже 2011 року схвалила допомогу на будівництво польського газопорту. Тепер компанія «Polskie LNG» на реалізацію проекту отримає 128 мільйонів євро з Європейського фонду регіонального розвитку та Фонду згуртування.

У Берліні відбувся Польсько-німецький економічний форум. Під час цієї події представники Польщі і Німеччини підписали спільну декларацію щодо довгострокової промислової стратегії. Зокрема ідеться про інвестиції, визначення спільних стратегічних цілей промислової політики, вдосконалення регуляторного середовища для бізнесу на рівні країн та в просторі ЄС і захист торговельної політики Євросоюзу.

Німеччина є найважливішим торговельним партнером Польщі. Частка Німеччини в польському експорті сягає 28%. Польські компанії відправляють в основному продукцію електромеханічної та хімічної промисловості, агропродовольчі товари, котли, машини і механічні пристрої та їх частини, а також металургійну продукцію.

Уже в квітні Сейм має прийняти закон, який не дозволить викидати харчових продуктів. Кожна продуктова крамниця площею понад 250 квадратних метрів буде змушена віддавати непродані продукти харчування недержавним організаціям. Ті, хто цього не дотримуватимуться – платитимуть штраф: 10 ґрошів за кожен кілограм.

Експерти наголошують, що це не магазини а, саме, споживачі викидають найбільше продуктів. За даними Федерації польських продовольчих банків, 42 відсотки поляків зізнаються в тому, що викидають їжу.

Річно в Польщі марнується приблизно 9 тонн продуктів харчування, цебто понад 200 кілограмів на одного мешканця.

Л.І.