Європейська комісія продовжує провадження проти Польщі

Європейська комісія продовжує провадження проти Польщі

Застереження Єврокомісії стосуються системи дисциплінарної відповідальності суддів. Це другий етап провадження. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Польський уряд має два місяці на відповідь. Черговим етапом буде скарга до Суду Європейського Союзу в Страсбурзі. Як повідомила кореспондентка Польського радіо Беата Пломецька, Європейська комісія вважає, що система дисциплінарної відповідальності порушує незалежність суддів.

Брюссель стверджує, що це не гарантує безсторонності дисциплінарної палати, яка складається виключно з суддів, обраних Краєвою радою судівництва, а членів цього органа призначають політики. Європейська комісія звертала на це увагу Варшави вже кілька місяців тому, а в квітні надіслала перше попередження. Польський уряд відповів місяць тому, відхиляючи застереження Комісії і запевнив, що система дисциплінарних проваджень працює без перешкод. Комісія визнала цю відповідь незадовільною, позаяк вона не розвіяла правових застережень і побоювань. Звідси другий заклик до змін.

Якщо наступну відповідь Варшави також визнають недостатньою, Брюссель направить скаргу до Суду ЄС, і судді в Люксембурзі вирішать, хто має рацію в цьому спорі.

IAR/Н.Б.