З нового року в Польщі подорожчають цигарки та алкоголь: дізнайся ціни

З нового року в Польщі подорожчають цигарки та алкоголь: дізнайся ціни

Сейм проголосував у п’ятницю на 10% підвищення акцизного збору на алкоголь і тютюн — він відхилив постанову Сенату, який виступав проти підвищення цін. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Таким чином, з 1 січня 2020 року ціна півлітрової пляшки горілки може збільшитися — за підрахунками Міністерства фінансів — приблизно на 1,4 злотих, а пачки сигарет — приблизно на 1 злотий.

Очікується, що ці зміни в наступному році позначаться на держбюджеті — до державної казни має надійти додатково 1,7 млрд. злотих.

За даними Міністерства фінансів, внаслідок збільшення акцизного збору, півлітрова пляшка горілки може коштувати на 1,4 злотих дорожче, а ціна півлітрової пляшки пива зросте приблизно на 0,06 зл. Зміни стосуватимуться також інших алкогольних напоїв (наприклад, вин) — вони будуть коштувати на 12-20 грош дорожче.

Міністерство фінансів підрахувало, що збільшення акцизного податку, пов’язаного з тютюновими виробами, може в середньому збільшити ціну пачки сигарет (20 штук) приблизно на 1,02 злотих, а пачка тютюну (50 г) буде дорожчою на 1,69 зл. Ціна сигар може зрости приблизно на 0,40 злотих за штуку, а один кілограм сушеного тютюну — приблизно на 22,93 злотих.

Фото ілюстраційне.