За тиждень Єврокомісія повідомить про домовленість з Ґазпромом
http://external.polskieradio.pl/files/81bbf9fd-e737-4e44-a0c8-e477bcc79a1e.file

За тиждень Єврокомісія повідомить про домовленість з Ґазпромом

За інформацією дипломатів ЄС, Єврокомісія має намір оголосити примирне рішення у справі провадження проти Ґазпрома. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

24 травня буде повідомлено про угоду Європейської комісії з російським Ґазпромом. Цю інформацію Польському радіо підтвердили дипломати Європейського Союзу.

Про завершення антимонопольного провадження першим поінформувало агентство Reuters, а портал BiznesAlert.pl опублікував внутрішній документ Єврокомісії, що підтверджує вигідне для Ґазпрому рішення Європейської комісії.

Йдеться про закриття провадження, у якому Комісія звинувачувала російського газового монополіста у зловживанні своєю домінуючої позицією на газовому ринку, використанні монополістських практик у Центрально-Східній Європі та завищенні цін на блакитне паливо на власний розсуд.

Попри докази про зловживання, Єврокомісія має намір прийняти стримане щодо Ґазпрома рішення та оголосити про примирне рішення. А це означає, що російський монополіст, який заявив, що готовий змінити формулу цін, уникне дуже великих фінансових штрафів.

Пропозицію домовленості розкритикувала зокрема Польща. Міністр закордонних справ Яцек Чапутович місяць тому заявив, що Єврокомісія повинна мати більш рішучу позицію замість просування за будь-яку ціну компромісу з Ґазпромом, який використовує енергетичні носії у геополітичних іграх.

Нагадаємо, декілька днів тому стало відомо, що консорціум Nord Stream 2 розпочав спорудження газопроводу у територіальних водах Німеччини. У Міністерстві закордонних справ Польщі розкритикували початок будівництва і наголосили, що газогін Nord Stream 2 зробить політику щодо України ще агресивнішою.