Забруднена нафта свідчить про кризу на паливному ринку РФ

Забруднена нафта свідчить про кризу на паливному ринку РФ

Школи скасовують додаткові заняття, за які вчителям не платили. У польських містах процвітає оренда міських електросамокатів. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Російський міністр енергетики Алєксандр Новак заявив, що постачання чистої нафти газопроводом «Дружба» повинно повністю відновитися на зламі травня і червня. Збитки з приводу забруднення сировини російський чиновник оцінив у 100 мільйонів американських доларів. У виданні «Dziennik Gazeta Prawna» читаємо, що забруднена нафта свідчить про кризу на російському паливному ринку. Погану якість нафти в РФ пояснювали її крадежем і додаванням до сировини хлоридів. Проте, як пише польська газета, це пояснення неправдиве, тому що масштаб забруднень є надто великим.

Після тимчасового припинення великого страйку вчителів багато польських шкіл скасовує додаткові заняття, за які педагоги не отримували зарплати. Донедавна вчителі виконували такі завдання крім передбачених планом уроків, – пише «Rzeczpospolita». За поясненням дирекції, це відбувалося в межах 40-годинного робочого тижня. Проте, зараз учителі посилаються на дані Інституту освітніх досліджень, згідно з якими вони працюють 47 годин протягом тижня. Тому й визнали, що заняття в гуртках перевищують ці межі і без додаткової винагороди вони цього не робитимуть. «Батьки учнів реагують по-різному. Дехто висловлює жаль, що діти не можуть ходити на заняття, які люблять. Та більшість розуміє, що ми не хочемо працювати безоплатно», – пояснює анонімно в газеті вчителька початкової школи.

Очікується революція на ринку міських самокатів. У польських містах процвітає бізнес їх оренди «на хвилини». Існує близько десяти операторів таких систем, у самій Варшаві їх п’ятеро, а невдовзі буде набагато більше. Щоденник «Rzeczpospolita» пише про запуск нової моделі оренди електричних самокатів. Буде можливіть користуватися ними на основі абонементу, стати власником самоката або передати свій самокат у спільне користування.

Видання «Dziennik Gazeta Prawna» пише про плани зміни законодавства в цій сфері. Міністр підприємництва і розвитку Ядвіґа Емілєвич наводить приклади – дозволити електросамокатам пересуватися велодоріжками та зобов’язати їх користувачів носити захисний шолом.

Н.Б.