Загроза польському експорту через пандемію у Східній Європі

Загроза польському експорту через пандемію у Східній Європі

Колектив аналітиків Польського економічного інституту (ПЕІ) мають думку, що тривале уповільнення економічного зростання та соціального невдоволення в країнах Східної Європи внаслідок пандемії коронавірусу незабаром можуть загрожувати польському експорту. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на офіційний блог Координатора проєктів Польсько-Української Господарчої Палати Анни Стожко.

У країнах Східної Європи криза перегукується з існуючими структурними проблемами і може призвести до їх загострення. Експерти зазначають, що економіки країн, які розвиваються, більше піддаються втечі іноземного капіталу або краху цін на основні експортні товари, ніж більш стабільні ринки розвинених країн.

Серед країн Східної Європи найбільшим одержувачем товарів польського виробництва є Росія, яка посіла 7 місце за вартістю експорту з Польщі. Своєю чергою Україна посідає 16-те місце, а Білорусь – 24-е у списку одержувачів польського експорту, – інформує ПЕІ.

Аналітики інституту підкреслюють, що прогнози великих міжнародних організацій щодо економіки Росії були знижені порівняно з попередніми прогнозами на цей рік. Наприклад, згідно з червневими прогнозами Міжнародного валютного фонду, ВВП Росії цього року скоротиться на 6,6 % (у квітні прогнозувалося зниження ВВП на 1,1%), а 2021 року очікується відновлення ВВП Росії на 4,1%. Для Росії криза, пов’язана з пандемією COVID-19, є серйозною насамперед через залежність надходжень від експорту енергоресурсів. Падіння попиту на нафту та газ у світі перетворилося на падіння цін на товари і, як наслідок, зменшення доходів російського бюджету. На зниження прогнозів для російської економіки також впливає укладення у квітні угоди ОПЕК + про обмеження видобутку нафти. Експерти ПЕІ додають, що міжнародна ізоляція, викликана агресією Росії проти України, погіршує перспективи швидкого виходу з кризи. Однак Росія має можливість фінансувати дефіцит бюджету за рахунок великих фінансових резервів, накопичених у попередні роки, та невеликого державного боргу.

На думку експертів, спад на ринку пального також має негативні наслідки для Білорусі. Переробка нафти – найважливіша галузь місцевої економіки (близько 10 відсотків ВВП країни), що означає, що Мінськ залежить від економічної ситуації на міжнародних ринках; частка експорту в білоруському ВВП становить близько 70% ВВП Білорусі впаде на 4% цього року, а 2021 року він збільшиться на 1% – прогнози Світового банку, які цитують ПEІ. Аналітики наголошують, що економічна рецесія та нехтування владою пандемії COVID-19 є джерелом невдоволення в Білорусі – про це свідчать, наприклад, найбільші соціальні протести в цій країні за останні роки.

ПEІ зазнає, що Україна також бореться зі складною економічною ситуацією, коли пандемія не ще вщухла і кількість нових випадків поки що чітко не зменшилася. Прогнози Світового банку говорять про зниження ВВП України на 3,5 % 2020 року та збільшення на 3% 2021 року. “Економічна ситуація в Україні буде залежати від успіхів у боротьбі з епідемією та міжнародною економічною ситуацією, що впливає на внутрішню ситуацію через значну частку експорту в промисловому та сільськогосподарському виробництві, а також залежність від доходів економічних мігрантів”, – оцінили аналітики інституту.