Замах на вбивство українських будівельників метро у Варшаві

Замах на вбивство українських будівельників метро у Варшаві

Вночі з п’ятниці по суботу у квартиру українців, які будують Варшавське метро, була кинута пляшка із запалювальною сумішшю, а стіни сходової клітки брутально обписані. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Українці надіслали зворушливий лист.
«Поляки будують за кордоном, а ми разом з турками будуємо для вас станцію метро на вул. Горчевської. Ми приїхали сюди «за хлібом», але не хочемо його безплатно. Тож працюємо 25 метрів під землю, щоб заробити кошти. Ми збагачуємо Польщу не тільки своєю працею, а й сплатою податків, з яких  ваша держава  фінансує, серед інших, лікарні, школи та пенсійні виплати.
Наші дружини і сестри часто працюють як прибиральниці та няні — завдяки цьому багато з вас мають можливість знайти краще оплачувану роботу і підвищити рівень свого життя.
Тому ми не розуміємо, чому нас образили. Двері нашого помешкання обпльовані, а стіни розписані лайкою. Наш будинок пробували підпалити. Ми почуваємося у небезпеці».
Поліція порушила карну справу, провадженням якої займається районна комендатура Варшавська-Воля, — повідомляє Центр моніторингу расистської та ксенофобської поведінки.
Схожі випадки є результатом розпалювання ксенофобських антиукраїнських настроїв. До цього призводять заклики до ненависті, що поширюються групами крайніх правих екстремістів, розповіді,у яких прирівнюють наших сусідів до представників націоналістських організацій часів Другої світової війни. Ненависть починається з образливих висловів,і рано чи пізно з’являються люди, які готові вбивати, бо це «упівці»-вороги,а не такі ж люди як і ми, що шукають кращого життя, як і тисячі поляків в еміграції. Ми не толеруємо неофашистський наратив, на закладання основ для здійснення важких злочинів, убивств через приналежність до іншої нації,-зазначено у зверненні Центру моніторингу расистської та ксенофобської поведінки.