Зарплати заробітчан: скільки коштують знання та сили українців у Польщі
http://goloskarpat.info/images/doc/f/3/f3c77ae-2187476.jpg

Зарплати заробітчан: скільки коштують знання та сили українців у Польщі

Кожна п’ята фірма у Польщі хоче бачити серед працівників наших земляків. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Кожна п’ята фірма у Польщі хоче бачити серед працівників наших земляків. Польські аналітики з Personnel Service підрахували, скільки в середньому заробляють українці. Як виявилося, більшість наших земляків (75%) отримують в середньому 2,5 тисячі злотих зарплати, це становить 671 долар або ж 19 тисяч гривень. Про це пише портал  zarobitchany.info. 

Зарплати українців у Польщі

15% українців-заробітчан мають вищу середню зарплату – 3,5 тисячі злотих на місяць (понад 26 тисяч гривень). Дослідження показало, що поляки на аналогічних посадах отримують такі ж зарплати, що й українці.

На проживання в Польщі та власні потреби дев’ять із десяти українців витрачають менше однієї тисячі злотих (7,5 тисячі гривень). Досить часто польські роботодавці пропонують безкоштовне житло для заробітчан, харчування та Інтернет.

За даними НБУ, до кінця 2018 року українські трудові мігранти можуть переказати додому 11,5 мільярда доларів. Загалом трудова міграція – негативне явище для національної економіки, але зараз ці суттєві надходження позитивно впливають на валютний ринок у країні.

При цьому Кабмін звітує, що за кордон на роботу вже виїхали більше трьох мільйонів людей, але це офіційна статистика – насправді, їх набагато більше. Третина із них працюють на підприємствах, при цьому левова частка взагалі не за фахом.

Як відомо, у Чехії готуються ухвалити програму, яка дозволить спростити та прискорити процедуру. На найближчі два роки передбачають наплив українців в межах 19 600 осіб, поки вистачає й робочих місць – 260 тисяч, у цьому плані наші сусіди – рекордсмени. Передусім потрібні медичні сестри і працівники соціальної сфери, а також робітники середньої технічної кваліфікації, будівельники.

Там працює 374 тисячі іноземців, з них 280 тисяч –громадяни ЄС, 94 тисячі – громадяни з інших країн Європи та Азії. Українці з цієї кількості становлять 70 тисяч. Кожного року з України з різних причин їде близько 1 мільйона чоловік.

Цілі можуть бути різні: заробітки, ПМЖ, навчання, але факт залишається фактом: країну залишають багато людей і досить регулярно.

Важка фізична праця, ризик сутичок – на національному підгрунті та після так званого “антибандерівського закону” також нікуди не зник. Тому не можна сказати, що їдучи за кордон українці автоматично починають жити краще. У такий спосіб вони просто намагаються забезпечити бодай якось свою родину, вивчити дітей і по можливості влаштувати їх на кращу роботу.

Джерело: zarobitchany.info