Змінена директива про Nord Stream 2 вже в офіційному віснику ЄС
pixabay.com/Public Domain CC0

Змінена директива про Nord Stream 2 вже в офіційному віснику ЄС

Ухвалені зміни набудуть чинності 20 днів після публікації, що відбулася 3 травня. Пізніше країни ЄС матимуть 9 місяців на їх реалізацію. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Польща і частина країн нашого регіону вважає газопровід «Північний потік» з Росії до Німеччини, що пролягає дном Балтійського моря, загрозою енерегтичній безпеці Європи. На їхню думку, цей маршрут ще збільшить залежність Європи від постачання російського газу.

Як повідомляє кореспондентка Польського радіо з Брюсселя Беата Пломецька, змінена газова директива не є такою жорсткою, як спочатку планувалося, тому що держави-члени пом’якшили деякі положення і їх ухвалено. Утрималася від голосування лише Болгарія. Противники Nord Stream 2, хоч послаблені правила їх не задовольняють, заявили, що це єдина домовленість, стосовно якої в Європейському Союзі існує згода і яка може ускладнити створення інвестицій. У конкретному випадку Nord Stream 2 застосування правил ЄС буде обмежене лише територіальними водами Німеччини. Йдеться про прозорість цін, вимогу, щоб одна компанія не була одночасно постачальником газу і власником газопроводу та дозвіл на доступ до трубопроводу інших компаній.

Інші правила, які будуть застосовуватися до газопроводу, узгодять у переговорах Німеччина та Росія. За дотриманням законодавства ЄС стежитиме Європейська комісія. Польща вже попередила, що контролюватиме, як вводяться і виконуються зміни в законодавстві.

IAR/Н.Б.