Зміни в програмі «300+»: що варто знати?

Зміни в програмі «300+»: що варто знати?

З 1 серпня 2019 року коло осіб, які мають право на одержання допомоги «300 +», буде розширене. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням In Poland.

«300 plus» — це одноразова виплата для дітей-школярів до початку навчального року. Проект стартував в 2018 році під назвою «Dobry Start». Цього року в програму були внесені деякі зміни. Як, кому і коли подати заяву на «300+», щоб отримати матеріальну допомогу?
Отже, згідно із законом в Польщі, один раз в рік діти і молоді люди, які починають навчальний рік, мають право на так звані «300 +». Це одноразова допомога, яка фактично звільняє батьків від витрат на покупку шкільної форми.

Отримати виплату по «300+» мають право всі діти шкільного віку, незалежно від доходу їхніх батьків. Допомогу виплачують і дітям, які живуть у своїй сім’ї, і дітям, які перебувають в прийомній сім’ї. Сім’ї, які отримують «500+» або інші види допомоги багатодітним сім’ям, можуть також подати заявку на отримання допомоги до початку навчального року. Програма не поширюється на дошкільнят і дітей молодшого віку, які відвідують нульовий клас.

З 1 серпня 2019 року коло осіб, які мають право на одержання допомоги «300 +», буде розширене, — до нього увійдуть учні шкіл для дорослих та учні поліцеальних шкіл.

Є зміни й порядку подачі заяв на виплати «300 +». У липні заяви на виплату «300+» можуть бути подані через електронну банківську базу або на інформаційно-сервісному порталі Emp @ tia.

У 2018 року участь в програмі взяли 13 банків: Alior Bank, Bank Millennium, Bank Pekao, Bank Pocztowy, Bank Polskiej Spółdzielczości, а також Credit Agricole, Getin Noble Bank, ING Bank Śląski, mBank, Nest Bank, PKO Bank Polski і SGB- Bank.

З 1 серпня заяви можна подавати у паперовому вигляді або відправляти поштою. Термін подачі заяв на виплату — з 1 липня по 30 листопада. Якщо заява не надійде в офіс протягом цього періоду, можливість отримати виплату буде втрачена.

Заяви на «300+» приймаються у:
— міський адміністрації;
— муніципальних установах;
— центрах соціального забезпечення;
— центрах підтримки сім’ї (у випадку з прийомними дітьми).
Час розгляду заяви на «300+» залежить від муніципалітету і темпу роботи чиновників. Якщо документи надійдуть до офісу під час літніх канікул, допомогу буде виплачено до кінця вересня. Заяви, подані у вересні, жовтні і листопаді, будуть опрацьовані протягом двох місяців.

Подати заяву на «300+» можуть:
— мати дитини;
— батько дитини;
— законний опікун дитини;
— фактичний опікун дитини (особа, яка звернулася до опікунської ради для усиновлення дитини і здійснює фактичну опіку над нею);
— прийомний батько (для дітей, які перебувають на вихованні);
— особа, яка управляє сімейним будинком (в разі виховання дітей);
— керівник установи по догляду і вихованню за дітьми (у разі дітей, які перебувають в прийомній сім’ї) .

Замість P.S. У перший рік програми «Dobry Start» було виплачено понад 4,3 мільйона допомоги на підтримку школярів. Цього року батьки польських школярів вже подали близько 10 000 заяв на участь в програмі. Уряд Польщі очікує, що цього року на проект буде витрачено 1,442 мільярда злотих.

Джерело: serwisy.gazetaprawna.pl