Зміни в Польщі з 1 січня: вища “мінімалка”, нові податки, дорожче гірке та солодке й не тільки
Фото ілюстративне fotolia.com

Зміни в Польщі з 1 січня: вища “мінімалка”, нові податки, дорожче гірке та солодке й не тільки

Початок січня приніс низку змін, про які варто знати тим, хто платить гроші, хто їх заробляє і витрачає. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Я в Польщі”.

Ми розповімо про найважливіші зміни, які відбулися в Польщі з першого дня 2021 року. 

Податок на “мавпки”

З 1 січня набрав чинності так званий податок на “мавпки”. Він передбачає, що підприємці, які реалізують алкогольні напої в тарі об’ємом до 300 мл, змушені будуть платити більше.

На практиці це виглядатиме так: за 100 мл “мавпку” горілки треба буде заплатити 1 зл податку, за 200 мл “мавпку” горілки – 2 зл податку, а за 250 мл “мавку” вина до 14% – 0,88 зл податку. Відповідно, цінники для покупців також зазнають змін.

У Польщі щодня продавалося близько 3 млн невеликих 100 або 200-грамових пляшечок алкоголю – так званих “мавпок”. Третину з них споживачі купують до полудня.

Податок на цукор 

З 1 січня 2021 року підприємцям доведеться сплачувати “податок на цукор”. Він ударить по виробниках солодких виробів з тіста чи шоколаду та по виробниках солодких напоїв.

На практиці це виглядатиме так: за кожен літр напою з додаванням цукру або підсолоджувачів виробнику потрібно буде додатково заплатити 0,50 зл нового податку, а за кожен літр напою з додаванням кофеїну або таурину – 0,10 зл.

Водночас передбачена й плаваюча ставка: якщо вміст цукру у виробі буде більшим, ніж 5 грамів/100 мл, то за кожен зайвий грам доведеться додатково заплатити по 5 грош. Для покупців це означатиме подорожчання солодких газованих і негазованих напоїв, шоколаду, цукерок, тістечок, пончиків і інших виробів із вмістом цукру.

98% отриманих надходжень від податку на цукор йтимуть до Національного фонду охорони здоров’я Польщі (NFZ), ще 2% – до Міністерства фінансів.

З’явився “естонський податок”

З 1 січня 2021 року у Польщі запроваджена альтернативна система оподаткування для окремих категорій польських фірм. Вона передбачає звільнення від сплати податків за схемою, яка діє в Естонії.

На практиці це означає, що деякі фірми, які направлятимуть отриманий прибуток на інвестування в розвиток бізнесу, сплачуватимуть податок CIT (податок на прибуток) тільки з виведеного капіталу, а не з суми отриманих доходів. Щоправда, аби застосувати “естонський податок”, такі фірми повинні підпадати під усі з 5-ти нижчезазначених критеріїв: 

  • Малі та середні товариства (Sp. z o.o. або Spółka akcyjna), дохід яких не перевищує 100 млн зл;
  • Фірми, засновниками яких є лише фізичні особи;
  • Фірми, які не володіють корпоративними правами в інших товариствах;
  • Фірми, в яких працевлаштовано не менше 3-х осіб;
  • Фірми, що інвестуватимуть прибуток в основні засоби.

Головна ідея “естонського СІТ” в тому, щоб спонукати власників фірм не виводити свої кошти, а реінвестували їх у розвиток бізнесу. 

Вища мінімальна зарплата 

З 1 січня 2021 року в Польщі на 200 злотих зросла мінімальна заробітна плата. Тепер вона складає 2 800 зл брутто при працевлаштуванні за трудовим договором (umowa o prace). У той же час мінімальна погодинна ставка зросла на 1,30 зл і тепер дорівнює 18,3 зл брутто.

На сьогодні в Польщі мінімальну зарплату отримують близько 1,75 млн працівників.

Вищі ставки внесків до ZUS

У зв’язку зі збільшенням мінімальної зарплати та розміру мінімальної погодинної ставки, поляки сплачуватимуть більші внески до ZUS. Починаючи з січня 2021 року, їхній розмір складатиме 1447,08 злотих. З них:

  • пенсійний внесок – 615,93 злотих,
  • внесок на випадок інвалідності – 252,43 злотих,
  • страхування від нещасних випадків – 52,70 злотих,
  • добровільний внесок на випадок хвороби – 77,31 злотих,
  • фонд праці – 77,31 злотих.

Розмір внесків визначається на основі середньої заробітної плати. Уряд у своїх прогнозах бюджету на 2021 рік вважає, що в середньому працівник отримуватиме у 2021 році 5 259 злотих брутто.

Реєстрація “умов о дзєло” в ZUS 

З 1 січня 2021 року польські роботодавці зобов’язані повідомляти ZUS про укладення “умов о дзєло” (договір на конкретну роботу). Незалежно від того, чи сплачуватимуться внески за працівника, чи ні. Для цього треба заповнити заяву і надіслати її в електронному вигляді через платформу електронних послуг PUE ZUS протягом 7 днів з моменту укладення договору. 

Обов’язку реєструвати “умову о дзєло” можна уникнути тільки у 2-х випадках:  при укладанні такого договору з власним працівником, якщо йдеться про роботу, яка не входить в його прямі обов’язки, та при укладанні “умови о дзєло”  з особою, яка має власну справу і надає послугу, що входять до сфери її діяльності. 

Організації або їхні підрозділи (товариства, фонди, спілки), які не є платниками внесків, теж не зобов’язані повідомляти ZUS про укладання “умов о дзєло”.