Зміни в програмі «500+»: уряд хоче змінити суму допомоги

Зміни в програмі «500+»: уряд хоче змінити суму допомоги

Президент Анджей Дуда закликає багатих поляків відмовитись від соціальної допомоги “500 плюс”, а політики — і не лише опозиційні — заявляють, що уряд, який витрачає мільярди злотих на боротьбу з коронавірусом, не допустить дефіциту грошей на пенсії та соціальні програми. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Тепер з’явилася ідея (що важливо: у PiS-колах) — розділити сім’ї: виплачувати батькам, котрі не працюють, на 100 злотих менше (тобто не 500 злотих, а 400), тим самим збільшити соціальну допомогу на дітей працюючих батьків до 600 злотих.

У Польщі також є багато політиків та інших громадських діячів, які намагаються тиснути на уряд, щоб той вжив заходів у зворотному напрямку — валоризуючи виплати за програмою “500+” у зв’язку з інфляцією та особливо швидким зростанням цін на продовольство та інші основні продукти, які є основними для сімейних бюджетів.

За словами економістів, реальна вартість цієї соціальної допомоги сьогодні становить 370 злотих. Це означає, що для збереження вартості надбавки “500 плюс” батьки повинні отримувати не 500 злотих, а 650.

Члени уряду гарантують, що “500 плюс” та всі інші пільги залишаться незмінними, оскільки сім’я — це найважливіше. Прем’єр-міністр Матеуш Моравецький заявив: — Усі пільги, такі як “Родина 500 плюс”, “Пенсія Плюс”, наразі будуть виплачуватися. Також міністр у справах сім’ї, праці та соціальної політики Марлена Малонг повідомила, що витрати на антикризовий захист не вплинуть на виплату пільг.

Проте як буде насправді — покаже час.

Також, як відомо, програма має залишитись без змін до кінця цього року. Далі урядовці планують змінити виплату соціальної допомоги на дітей — замість грошей батьки отримуватимуть спеціальні купони на певні послуги.