18 травня в Україні і світі вшановують пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу 1944 року
Прапор кримських татар CC0, via Wikimedia Commons

18 травня в Україні і світі вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу 1944 року

18 травня минає 78 років від часу депортації совєтським режимом кримськотатарського народу з Криму. У цей день в Україні і світі згадують жертв геноциду кримськотатарського народу. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

18 травня минає 78 річниця депортації совєтським режимом кримськотатарського народу з Криму. У 1944 році цього дня радянська влада почала операцію з примусової депортації понад 200 тисяч кримських татар з Кримського півострова. За оцінками, протягом наступного року понад 30 тисяч із них загинули від голоду, хвороб та виснаження. 

Формальною причиною депортації стало те, що радянська влада визнала кримськотатарський народ «зрадниками батьківщини», звинувативши кримських татар у нібито масовій співпраці з нацистською Німеччиною під час Другої світової війни. В Україні депортацію кримськотатарського народу визнали геноцидом.

Відтоді, як 24 лютого Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, на окупованих українських територіях російська армія вдається до методів примусової депортації, подібних до тих, які у 1944 році сталінський режим задіяв щодо кримських татар.

nv.ua/Д.Н.