Без результатів пройшла чергова зустріч у Мінську щодо Донбасу

Без результатів пройшла чергова зустріч у Мінську щодо Донбасу

Під час чергової зустрічі у Мінську тристоронньої контактної групи у справах врегулювання ситуації на Донбасі не вдалося узгодити чергового обміну в’язнями. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Також не було прийнято жодних рішень щодо так званої «формули Штайнмаєра», яка передбачає надання автономії Донбасу.

Кореспондент Польського радіо у Білорусі Влодзімєж Пац повідомляє, що «російські медіа мають претензії до української сторони, що та не погодилась письмово підтвердити записи формули і цим самим наразила на зірвання розмов нормандського формату, які мали відбутися за участі лідерів Франції, Німеччини, Росії та України».

– У свою чергу, українські медіа інформують про те, що очільник їхньої дипломатії раніше попередньо погодився на погодження текстів формулювання, але не на його офіційне затвердження державою. Угода 2015 року названа іменем одного з її авторів Франка-Вальтера Штайнмаєра, колишнього шефа німецького МЗС, а зараз – президента, не дуже вигідна для Києва. Вона передбачає так званий особливий статус Донбасу, тобто автономію цього регіону у складі України, – передає кореспондент Польського радіо у Білорусі Влодзімєж Пац.

Чергову зустріч мінської групи заплановано на 1 жовтня.

За даними українських ЗМІ і за повідомленнями прес-секретаря екс-президента України та одного із членів контактної групи Леоніда Кучми Дарки Оліфер, затвердження «формули Штайнмаєра» Україною можливе за умови виконання ряду вимог. А це повне припинення вогню, забезпечення ефективного моніторинку ОБСЄ на всій території України, виведення з території України збройних формування іноземних військ та військової техніки, розташування сил і засобів по всій лінії зіткнення, забезпечення роботи ЦВК України, українських політичних партій, ЗМІ та іноземних спостерігачів, встановлення контролю на непідконтрольній Україні частині російсько-українського кордону та виконання інших умов, передбачених міжнародним правом та мінськими домовленостями. 

IAR/liga.net/М.К.