Без впровадження гендерного компонента повноцінна реформа військової освіти неможлива
https://www.kmu.gov.ua/storage/app/uploads/public/5af/be0/d16/5afbe0d16346d951110590.jpg

Без впровадження гендерного компонента повноцінна реформа військової освіти неможлива

Без впровадження гендерного компонента повноцінна реформа військової освіти неможлива, – Іванна Климпуш-Цинцадзе. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Урядовий Портал.

Впровадження гендерного компоненту у військову освіту є одним із важливих пріоритетів української влади задля повноцінної реформи зазначеної сфери. Про це Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе повідомила під час зустрічі з керівником Північного центру з гендерних питань у військових операціях (Nordic Centre for Gender in Military Operations – NCGM), який функціонує в рамках Міжнародного центру Збройних сил Швеції (Swedish Armed Forces International Centre – SWEDINT), Ларсом Берглундом.

«Якщо ми не почнемо вимагати врахування гендерного аспекту в освіті у військовій сфері – не матимемо результату», – сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона наголосила, що відповідно до Плану дій Уряду серед коросткострокових цілей на 2018 рік є розробка Національного плану з імплементації Конвенції з подолання всіх форм дискримінації жінок (CEDAW), оновлення Національного плану дій з імплементації резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» та впровадження в національне законодавство Директив ЄС у сфері гендерної рівності.

Іванна Климпуш-Цинцадзе також розповіла про проект із впровадження гендерної освіти, розрахований на 2 роки, в якому беруть участь 9 університетів. «Ми запустили важливий проект, спрямований на уніфікацію гендерної освіти у секторі безпеки та оборони. Йдеться про розробку підручників для різних силових відомств, підготовку навчальних програм/навчальних програм з професійного розвитку/перепідготовки вчителів (тренерів), які працюють у навчальних закладах сектору безпеки та оборони», – повідомила Віце-прем’єр-міністр і додала, що Україна активно впроваджує освітні стандарти НАТО і бере участь у різноманітних освітніх програмах Альянсу.

Своєю чергою Ларс Берглунд зазначив, що його країна готова посилювати співпрацю з Україною щодо впровадження стандартів гендерної рівності та підтримувати нашу країну в реалізації Національного плану дій до 2020 року. За його словами, Швеція готова приєднатися до процесу навчання для українських військових у частині впровадження стандартів гендерної рівності. Йдеться, зокрема, про залучення Швеції до тренувальної місії UNIFIER у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки на Яворівському полігоні у Львівській області. Також, за його словами, важливо, аби ці стандарти впроваджувалися на всіх рівнях. «Гендер має бути не лише на рівні генералів – це має бути на всіх рівнях», – наголосив керівник NCGM.

Сторони також обговорили досвід гібридної війни. Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила на тому, що Росія постійно удосконалює інструменти гібридної боротьби, і це ставить перед всім цивілізованим світом нові завдання щодо протистояння новому виду загроз.

За словами Ларса Берглунда, у цьому контексті військові не можуть розраховувати лише на власні сили, потрібно залучати суспільство та громадськість до вирішення проблеми.

Віце-прем`єр-міністр наголосила на важливості кооперації у вирішенні зазначених проблем і висловила сподівання на подальше поглиблення співпраці зі шведськими партнерами.

Довідково:

Міжнародний центр Збройних сил Королівства Швеція (SWEDINT – Swedish Armed Forces International Center) запроваджує індивідуальну підготовку та навчання військового і цивільного персоналу, а також представників військової поліції (військової служби правопорядку), які братимуть участь в рамках операцій з підтримання миру та безпеки під егідою ЄС, НАТО, ООН та інших організацій.

Протягом 2016 – 2017 років участь у 11 курсах у SWEDINT взяли 16 представників ЗС України, а у 2018 році планується участь 11 представників ЗС України на 9 курсах.