Бій Усик – Гассієв в Москві. Усе вирішили гроші?
https://static.ukrinform.com/photos/2018_06/thumb_files/630_360_1529327778-1376.jpg

Бій Усик – Гассієв в Москві. Усе вирішили гроші?

Росія піаритиметься на поєдинку за п’ять чемпіонських поясів та Кубок Мухаммеда Алі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Укрінформ.

Отже, фінал Всесвітньої боксерської суперсерії (WBSS) у важкій вазі між українцем Олександром Усиком і росіянином Муратом Гассієвим відбудеться в Москві 21 липня в спорткомплексі «Олімпійський». Наразі про це заявив генсек Федерації боксу Росії Умар Кремльов. Офіційної інформації від WBSS поки немає, але, здається, це лише формальність. Росіяни все порішали.

Нагадаємо, що спочатку бій планувалося провести в Джидді (Саудівська Аравія) 11 травня. Втім, росіяни весною розпочали активну кампанію, аби перенести бій в Росію. Серед аргументів переносу – Саудівська Аравія – не місце для проведення такого бою, там спека і важко отримати візу. А потім Усик отримав травму і поєдинок відклали. Далі тривали нескінченні переговори між організаторами та командами Усика і Гассієва. Сторони довго не могли домовитись про нове місце бою.

Чому Усик передумав?

Серед варіантів проведення поєдинку називали Латвію, Велику Британію, навіть Австралію і звісно ж Росію. Ще навесні Усик говорив, що не битиметься з Гассієвим в Росії ні в якому разі, але вже минулого тижня змінив свою думку і заявив, що «поїде хоч в Антарктиду».

Свою позицію Усик пояснив так: «Я не буду заперечувати, якщо бій пройде в Москві. Однозначно. Думаю, і моя команда не буде заперечувати, тому що ми спортсмени, ми виходимо на ринг боксувати. Ну, а де це буде, це вже вирішують промоутери, менеджери. З ними про це треба домовлятися, але ніяк не зі мною. Мені потрібно тільки сказати, де і коли це буде. Там я і буду битися. Мені потрібен цей бій. Мені потрібен Кубок. Мені потрібні пояси».

Вочевидь, Усик або змирився з тим, що бій проведуть в Росії з ним чи без нього, або ж на команду українця натиснула WBSS, яка не захотіла втрачати ласий шматок, запропонований з Москви. Промовчав в даному випадку і промоутер Усика Олександр Красюк. Хоча раніше він заявляв, що вимоги росіян суперечать умовам контракту його боксера з WBSS. А там, між іншим, йдеться, про фінал на нейтральній території. «Фінал, звичайно ж, може відбутися в Росії, от тільки проведуть його без участі Олександра Усика», – казав ще недавно Красюк.

Причини проведення бою саме в Росії на поверхні. Росіяни і цього разу не втратили можливість використати велику спортивну подію для своїх пропагандистських цілей. Керівництво WBSS у підсумку пішло на поступки і порушило власний регламент. Чому? Росіяни запропонували суму, від якої боси WBSS не змогли відмовитись. Плюс Росія має досвід проведення великих міжнародних турнірів, має впливових людей у світі професіонального боксу та «вміє переконувати», коли їй це дуже потрібно.

А бій Усик – Гассієв в Москві їм реально дуже потрібен. Перемога російського боксера над українським чемпіоном на такому рівні – це «ідеологічно правильне шоу». До того ж 21 липня – це День російського боксу. Дуже символічно. Вже зараз можна стверджувати, якщо українець не нокаутує суперника, йому просто не дозволять перемогти за очками. Судді точно не схочуть псувати росіянам свято.

Подібні розклади перед боєм – це великий виклик для Олександра Усика, який йшов до цього поєдинку всю кар’єру. Зі спортивної точки зору його можна зрозуміти, бо можливості забрати одразу п’ять чемпіонських поясів та виграти Кубок Мухаммеда Алі у нього можливо більше і не буде.

5 років тому Володимир Кличко вже перемагав в Москві російського бійця Олександра Повєткіна. І нехай тоді клас українця був значно вищим, той бій Усик цілком може взяти собі за приклад. Усі пам’ятають про шалений тиск на Володимира поза рингом і про те, як українець використав свої переваги.

І останнє. Щодо заборони українським спортсменам брати участь у змаганнях на території Росії, то вона стосується лише тих, чия підготовка фінансується з бюджету. І аж ніяк не Усика, який є профі-боксером і готується за власно зароблені кошти.

Святослав Василик, Київ