Чому Держпраці штрафує за ФОПів-співробітників?

Чому Держпраці штрафує за ФОПів-співробітників?

Інструкція про законну співпрацю із ФОПами. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Zaxid.net.

Одне з популярних порушень, яке сьогодні виявляє Державна служба України з питань праці, — укладання цивільно-правової угоди з ФОПами замість трудового договору. Тобто замість того, щоб найняти співробітника на роботу, компанія співпрацює з ним як з підрядником.

У 2019 році в Україні Держпраці планує провести понад 17 тис. перевірок незаконної співпраці з ФОПами. Що потрібно знайти, щоб вас не оштрафували — відповідне роз’яснення опублікували на сервісі моніторингу реєстраційних даних українських компаній Opendatabot.

Чому це важливо?

Податки із зарплати значно вищі ніж ті, що має сплачує ФОП. Тому чимало компаній обирає для себе саме таку модель співпраці. Це законно, але договір має бути відповідний. Якщо договір з ФОПами укладено правильно, в суді компанії захищаються, якщо ж ні — платять штраф.

Чи є законною співпраця компаній з ФОП?

Компанія може або взяти людину на роботу та підписати трудовий договір, або оформити з нею стосунки як з підрядником та підписати відповідно цивільно-правову угоду. Обидва варіанти — законні. Компанія може самостійно вибирати, яким чином їй зручніше виконувати той чи інший вид робіт. Проте відносини між співробітником і підрядником будуть відрізнятися.

За що ж тоді штрафує Держпраця?

За допомогою пошуку по судовому реєстру «Бабуся» можна знайти низку показових справ. Зокрема, у двох судових рішеннях Держпраця накладала штраф за «укладання цивільно-правових договорів, що мають ознаки трудових договорів».

В одному з випадків компанія підписала цивільно-правові угоди з робітниками. Держпраця виявила це й наклала штраф. Компанія подала скаргу в суд, але Держпраці вдалося довести, що в угодах містяться маркери трудового договору. Штраф не скасували.

В іншому випадку ситуація була аналогічна, проте цивільно-правові угоди були підписані коректно. Врешті штраф було оскаржено.

На що варто звернути увагу, підписуючи договір з ФОП?

Час чи обсяг робіт. Якщо ви оформлюєте людину на роботу, ви оплачуєте його час. Тобто кожна година/день/місяць роботи оплачується. Співробітник може закінчити виконувати якусь задачу, але це зовсім не означає, що він перестає працювати на підприємстві. З підрядником ви визначаєте об’єм виконаних робіт. Наприклад, ви можете покликати прибиральницю і вона прибере для вас один раз приміщення. Ви перевірите, чи все гаразд, заплатите їй за це і більше можете не бачитись.

Офіс чи коворкінг. Якщо мова йде про трудовий договір, то роботодавець бере всю організацію роботи на себе. Тобто надає приміщення, апаратуру, вирішує, в якій уніформі приходити на підприємство, визначає робочий розклад. За невиконання внутрішнього розпорядку на співробітника можуть накладати штрафи.

Якщо ви підписуєте цивільно-правову угоду, то підприємець має право організувати свій робочий час на свій розсуд. Наприклад, він може працювати вночі в коворкінгу або взагалі передати роботу іншим людям. Єдиний його обов’язок — показати результат, виконати завдання компанії.

Трудова книжка чи акт здачі-прийняття робіт. Якщо ми підписуємо трудовий договір, то працівник зараховується до штату установи. До трудової книжки вноситься запис, а також видається розпорядчий документ про прийом співробітника на роботу на певну посаду. Із підприємцем компанія підписує акт здачі-прийняття робіт, де зазначається обсяг виконаних робіт, їх вартість, терміни та інші деталі, які будуть впливати на кінцевий результат.

Як дізнатися про планову перевірку від Держпраці?

Українські підприємці можуть дізнатися, коли перевірять їхню компанію, та підготуватися до перевірки. План перевірок на 2019 рік оприлюдено на офіційному сайті Держпраці. Дату та причину перевірок від Держпраці можна також дізнатись, завантаживши у своєму месенджері Opendatabot. Для цього введіть назву компанії, перегляньте всі заплановані перевірки та підпишіться на оновлення, щоб отримати сповіщення про нову перевірку.