Чому українські консульства за кордоном ігнорують своїх громадян?

Чому українські консульства за кордоном ігнорують своїх громадян?

Більшість українців їздили коли-небудь за кордон. І більшість наражалися на відверту неповагу до себе з боку своїх же консульств та амбасад. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Більшість українців їздили коли-небудь за кордон. І більшість наражалися на відверту неповагу до себе з боку своїх же консульств та амбасад. Тут і грубість персоналу, і безпідставні вимоги, і погана організація роботи, яка примушує нас терпіти незручності і витрачати зайвий час, й інші ущіпливі для самолюбства наших громадян дії. 

А найгірше є тоді, коли представники амбасад довго відповідають на листи та відверто ігнорують інформаційні запити українських громадян.

Серед лідерів, зокрема українське консульство в Угорщині [ТУТ], яке часто ігнорує українських журналістів та українське консульство в США, до якого так важко “достукатися простим смертним” вихідцям з України.

Свої відвідини в Генеральне консульство України в місті Нью-Йорк описав й наш читач Ігор Тверд:

“Всі ми неодноразово чуємо, як нам розказують друзі чи знайомі про те, як легко і просто, будучи за кордоном, звернутись до нашого Консульства і отримати там допомогу, бо така їхня робота, бо ти українець за кордоном і відповідно приходиш у це місце першочергово, коли в тебе серйозні проблеми. З дурницями ніхто в Українське консульство ж не попреться, правда ж? Але, на жаль, на практиці виглядає все зовсім не так, як повинно бути і реальна допомога від наших консулів дуже часто — міф! Будучи в Нью- Йорку більше 15 років, в питанні вирішення нагальних проблем, я стикнувся як і в Україні з типовою бюрократичною буденністю, де…… ніхто нічого не знає!

Сервіс ніякий, дві телефонні лінії, до жодної не реально додзвонитися! Мені це коштувало 4 години часу! А коли, все ж спромоглись та другому кінці «дроту» відповісти, то відповіді на своє питання я просто не почув. “Ми не знаємо”, “це не в нашій компетенції” — така шаблонна відповідь працівників наших Консульств. Або “є веб сайт, там все написано, там і читайте”!

От такий сервіс гарячої лінії, нічого додати! Як на мене, виглядає на те, що гаряча лінія Консульства України в Нью-Йорку по факту — холодна! Моє особисте обурення полягає в тому, що на величезну територію США Консульство є тільки або Нью-Йорку або Вашингтоні, а люди які живуть в інших містах з таким графіком роботи навіть не мають можливості отримати належну юридичну допомогу, додзвонитися та вирішити свої банальні питання!

Що стосується відношення та ставлення до співрозмовника, то воно таке ж хамське, як і всюди в Україні ставлення чиновників до своїх громадян. Складається враження, що коли ти українець, то ти автоматично вже щось винен та не заслуговуєш на правову допомогу чи інший формат допомоги — ніхто нічого не знає! Люди які працюють для надання послуг в Консульстві навіть не володіють інформацією, просто відсилаючи тебе… в інтернет!
Як можна говорити про якусь повагу у Європі та світі до українських громадян, коли представники нашої держави за кордоном просто ігнорують своїх громадян, не в змозі забезпечити їх гідним сервісом! Говорити наші представники МЗС то говорять одне, а на практиці слова та декларації урядовців не відповідають дійсності, що звичайно дуже і дуже сумно!”.

Не пасе задніх серед антирейтингу і український консул в Австралії, який при розмові з громадянкою України вживав образливих слів, таких як: ”боловкаєте”, ”який бред” тощо.

Хамство українського консула в Австралії

Що ж стосується самого управління МЗС України, то там й поготів — не реально дізнатися “чи є там хто живий”. На прохання порталу inpoland.net.pl надати статистику померлих в Польщі українців за останній рік не прозвучало ані пари з вуст, що само собою наштовхує на висновки, що наше МЗС відкрито перешкоджає в отриманні інформації або відверто ігнорує ЗМІ.

Що ж робити?

У випадку зустрічі з відвертим хамством або байдужістю зі сторони представників українських консульств пропонуємо читачам не мовчати, а написати скаргу, зокрема у «Електронну книгу скарг України» [ТУТ] або писати нам в приват!

Серед підписників у соціальній мережі та серед е-мейл користувачів є не один лідер думок, юрист та депутат. Це значить, що у ваших руках, друзі, справжній, дієвий, інструмент проти виниклих проблем. Адже, коли як не зараз скористатися цим і заявити про порушення ваших прав.