Депутати з Нижньої Сілезії здійснили візит підтримки в Україну, зокрема в Ірпінь і Бучу
Прапори України та Польщі Мар’яна Кріль

Депутати з Нижньої Сілезії здійснили візит підтримки в Україну, зокрема в Ірпінь і Бучу

За словами нижньосілезьких депутатів, на кожному кроці українці зустрічали їх із великою подякою полякам, які підтримують Україну в боротьбі за незалежність. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Представники Сеймику Нижньосілезького воєводства (регіонального органу влади — ред.) на запрошення представників місцевої влади та депутатів України відвідали райони, які нещодавно постраждали від бойових дій з російським агресором, зокрема Бучу та Ірпінь. Делегація також привезла необхідну гуманітарну допомогу.

Як зазначає воєводська влада, нижньосілезька делегація здійснила перший подібний самоврядний візит з Польщі в Україну. Під час делегації представники місцевої влади поклали квіти та свічки до пам’ятної дошки поляків, убитих комуністами, а також до пам’ятної дошки на місцевій залізничній станції, де свого часу відбулася зустрічі маршала Юзефа Пілсудського із гетьманом Симоном Петлюрою.

Депутати поїхали також до Бучі та Ірпеня, де могли на власні очі побачити, які руйнування зробили росіяни. «Багато з цих будівель, а особливо будівлі навчальних закладів, неможливо врятувати», — сказав після візиту віце-маршалок воєводства Ґжеґож Мацко.

«На кожному кроці ми зустрічалися із величезною подякою полякам за те, як ми підтримуємо Україну в боротьбі за незалежність. Українські військові високо оцінили техніку, яку Польща надає Україні. У результаті переговорів ми також отримали цінну інформацію про напрямки підтримки на майбутнє», — повідомив Мацко.

Віце-маршалок Марцін Кжижановський, який також взяв участь у делегації, підкреслив, що для українських партнерів приїзд представників місцевої влади з Нижньої Сілезії також підтримав їхніх дух. «Важливо надіслати сигнал, що вони не залишені на самоті. Ми зустріли велику прихильність і вдячність за те, що поляки роблять», — зазначив він.

Влада Нижньосілезького воєводства також нагадала про підтримку, яку надала протягом останніх місяців біженцям з України, які вирішили приїхати до Нижньої Сілезії. Останніми днями, як зазначено, була запущена ще одна програма підтримки в рамках коштів Interreg на суму понад 3 мільйони злотих.

Раніше багатомільйонні програми підтримки біженців, які проживають у Нижній Сілезії, були запущені з бюджету воєводства та коштів ЄС, якими розпоряджається місцева влада. Разом із громадськими партнерами також були організовані збори коштів та закуплено медичне обладнання, яке поїхало в Україну, в тому числі в Дніпропетровську область, яка є регіоном-партнером Нижньої Сілезії.

PAP/Т.А.