До українських моряків, які перебувають в російському полоні, пустили перших відвідувачів

До українських моряків, які перебувають в російському полоні, пустили перших відвідувачів

Троє українців перебувають у медичному підрозділі СІЗО «Матроська тишина». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Zaxid.net.

Українських моряків у СІЗО «Лефортово» та «Матроська тишина» відвідали представники московської Громадської наглядової комісії. Про це повідомляє омбудсмен України Людмила Денісова із посиланням на уповноваженого з прав людини в РФ Тетяну Москалькову.

«Щойно отримала офіційну інформацію від Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової. Вона повідомила, що члени московської Громадської наглядової комісії (ГНК) відвідали 21 українського моряка, який утримується в Лефортовському СІЗО. З кожним з них розмовляли. За словами Москалькової, умови утримання українських військовополонених «відповідають міжнародним стандартам, скарг та звернень з їхнього боку немає», – написала Денісова у Facebook.

За словами Москалькової, члени ГНК також відвідали трьох українських моряків, які утримаються в медичному підрозділі «Матросской тишини». Їхнє лікування проходить нормально. Наступного тижня моряків відвідає уповноважений з прав людини в місті Москва, а також уповноважений з прав людини в РФ Москалькова.

«Маю намір завтра провести перемовини з Москальковою щодо надання мені можливості відвідати наших моряків», – заявила Денісова.

Російські військові атакували і захопили три українські кораблі в окупованій ними Керченській протоці в неділю, 25 листопада. В полон потрапили 24 українські моряки.

Після подій в Керченській протоці президент України ввів воєнний стан на 30 днів у таких областях, як Вінницька, Луганська, Донецька, Запорізька, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Херсонська, а також у внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.

Росія наполягає, що українські військові кораблі порушили держкордон під час переходу з Чорного моря в Азовське море. Підконтрольний Кремлю суд Криму заарештував всіх захоплених моряків до 25 січня 2019 року. Російська сторона інкримінує їм «незаконний перетин держкордону». Офіційний Київ вважає їх військовополоненими.

За даними Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України, Росія атакувала і захопила українські військові кораблі в міжнародних водах Чорного моря.