Дональд Туск: Розпад СРСР був благословенням для поляків, грузинів, українців

Дональд Туск: Розпад СРСР був благословенням для поляків, грузинів, українців

Голова Європейської ради на конференції у Грузії прокоментував слова Путіна від 2005 року про розпад СРСР. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Президент Європейської ради Дональд Туск і президентка Грузії Саломе Зурабішвілі закликали до розширення інтеграції Грузії з Європейським Союзом. Грузинська лідерка запропонувала навіть почати перемовин про вступ до ЄС з країною. Політики виступили у четвер на 16-ій Міжнародній конференції у Батумі, що цього року була присвячена 10-річчю Східного партнерства.

Метою цієї ініціативи є ліпша співпраця Євросоюзу з шістьма східними сусідами – Грузією, Україною, Молдовою, Азербайджаном, Вірменією та Білоруссю.

Дональд Туск наголосив, що не поділяє сумнівів щодо наступного розширення ЄС. «Ми залишаємося інклюзивною ініціативою, аби зміцнити відносини між ЄС та усіма шістьма партнерами, водночас запевняючи рівний підхід до кожного з них, згідно з їхніми власними прагненнями та можливостями», – заявив президент Європейської ради.

Екс-прем’єр-міністр Польщі прокоментував також солова Путіна від 2005 року, який тоді сказав, що розпад СРСР був «найбільшою геополітичною катастрофою століття».

«Сьогодні в Грузії я хочу це чітко та виразно сказати – розпад СРСР був благословенням для грузинів, поляків, українців і цілої Центрально-Східної Європи, для росіян також», – наголосив Туск, нагадуючи про значення геополітичних перетворень у Центрально-Східній Європі. Зазначимо, що у зв’язку з цими словами російське МЗС звинуватило Туска у «русофобії».

У проєвропейському та прозахідному курсі її країни запевнила також президентка Грузії Саломе Зурабішвілі. За її словами, як президент, вона гарантує продовження судової реформи, антикорупційної політики та виборчого права перед парламентськими виборами, що мають відбутися наступного року. Вона додала, що водночас Грузія очікує від ЄС не тільки політичної, але й фінансової підтримки, а також нестандартних ідеї.

«Однією з таких нестандартних ідей для Грузії може бути початок перемовин про вступ на засаді ad hoc. Таке прагматичне, неінституційне, неполітичне рішення буде дуже важливим. Це закріпило би Грузію в Європі, запобігло поширенню скептицизму і в той же час дало Євросоюзу короткий час для зміни курсу», – сказала Зурабішвілі.

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович, який теж взяв участь у конференції, позитивно оцінив слова Зурабішвілі. Він наголосив, що ЄС повинен бути відкритою організацію, а згода на початок перемовин була би демонстрацію підтримки для країн Східного партнерства.

PAP/Т.А.