Другий міжнародний ярмарок грантів в сфері культури в Києві 2 липня 2019р.
https://www.facebook.com/creativeeurope.in.ua/

Другий міжнародний ярмарок грантів в сфері культури в Києві 2 липня 2019р.

На запрошення друзів з сфери культури, я провів на достатньо не звичному для себе заході – Другий міжнародний ярмарок грантів в сфері культури, який проходив в Києві в конгрес-холі НСК «Олімпійський». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на офіційний блог Першого віце-президента Польсько-Української господарчої палати, учасника Українсько-польського Форуму партнерства під патронатом Міністрів закордонних справ Польщі та України Олега Дубіша.

Частину дня 2 липня 2019 року, на запрошення друзів з сфери культури, я провів на достатньо не звичному для себе заході – Другий міжнародний ярмарок грантів в сфері культури, який проходив в Києві в конгрес-холі НСК «Олімпійський». Хочу зауважити, що скільки б «електоральна більшість» не критикувала чи не ігнорувала здобутки української трансформації за останні п’ять років, то ,як на мене, поряд з досягненнями в сфері оборони, децентралізації,євроінтеграції, досягнення української культури за роки після Майдану Гідності заслуговують самих позитивних оцінок. А в актуальній ситуації дуже важливо «українській» Україні не втратити досягнуте, а ще краще примножити здобуте в цій важливій для виживання і розвитку незалежної і самобутньої України сфері. І для цього можуть бути дуже помічними різноманітні культурні фонди, грантові програми та інші інструменти для підтримки культури, які і презентувались на ярмарку в Києві 2 липня 2019р.
В міру своїх скромних можливостей я пробую брати участь в деяких благочинних та інших проектах в цій сфері. Тому мені було цікаво і корисно почути більше інформації про те, які існують інші можливості підтримки проектів в сфері культури. Згаданий другий міжнародний ярмарок грантів у сфері культури саме і став для таких людей як я подією, яка дає системне уявлення про можливості для підтримки і розвитку української культури в т.ч. з метою додаткового використанням можливостей українського та іншого бізнесу.
Символічно, що у своєму вступному слові при відкритті ярмарку Глава Представництва Європейського Союзу в Україні п. Хюг Мінгареллі в числі іншого відзначив економічний потенціал розвитку сектору культури і його роль в європейській економіці. Так що розмови про культури це не тільки розмови про благо чинність і дотації, але і про економічні здобутки та бізнес у цій сфері.

Особисто для мене дуже пізнавальними були виступи – презентації всіх учасників форуму зокрема представників Програм Креативна Європа, Culture Bridges, House of Europe.

З точки зору фінансового потенціалу і можливостей хочу окремо відзначити програми діяльності державної установи «Український культурний фонд» (УКФ,голова УКФ Марина Порошенко, виконавча директор Юлія Федів). Окрема тема – підтримка та розвиток українського кіно і зокрема його роль в промоції «української» України в Світі.

Враховуючи, що у моїх планах благодійної діяльності та проектів для органів місцевого самоврядування особливе місце мають малі міста і місцеві територіальні громади польсько-українського пограниччя і зони Карпат де в т.ч. є дуже багато об’єктів спільної українсько-польської, європейської спадщини і існує величезний потенціал зокрема для розвитку туризму, на окрему увагу заслуговують згадані при відкритті ярмарку у виступі першого заступника Міністра культури України Світлани Фоменко проекти «Малі міста-великі враження» та «Академія культурного лідера».
Так що не все у нас так погано, просто треба набратись сил та терпіння і рухатись далі…

Олег ДУБІШ