Економіка України відновиться, якщо не буде політичного землетрусу

Економіка України відновиться, якщо не буде політичного землетрусу

Експорт до Польщі можна порівняти з кількістю товарів, які йдуть до Росії. Проте, експорт до Росії падає, а до Польщі – росте. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Українська економіка починає відновлюватися. На думку експертів, така тенденція буде й цього року, за умови, що над Дніпром не відбудеться різких політичних змін. 2019 рік – це рік президентських і парламентських виборів.

2018 року зростання ВВП досягло 3 відсотків, а інвестицій – 20 відсотків, у більшості вони були внутрішніми. Розвивається й зовнішня торгівля. В експорті відбулося значне зростання продажу до Польщі. Економістка Вероніка Мовчан зазначила, що експорт до Польщі можна порівняти з кількістю товарів, які йдуть до Росії. Заодно, експорт до РФ зменшується, а до Польщі – зростає.

За словами Вероніки Мовчан, Україні потрібні реформи, а однією з ключових є боротьба з корупцією. Основ уже досягнуто – створено антикорупційні установи, формується антикорупційний суд. Як додала економістка, безумовно, Україні не потрібен політичний землетрус при нагоді цьогорічних виборів. Якщо вони підтвердять незмінність проєвропейського курсу і не буде популістських настроїв, ми спостерігатимемо зростання, – сподівається експертка.

Протягом останніх років розроблено механізми, які послаблюють противників зближення з Європою. Одним з них є безвізовий рух з Європейським Союзом. Небезпека його тимчасового припинення з боку ЄС, у разі відмови від боротьби з корупцією, це фактор, який враховуватиме кожна влада, – відзначила Вероніка Мовчан.
Українська економіка постраждала від кризи 2014 року, пов’язаної, зокрема, з російською агресією.

IAR/Н.Б.