Ексвласнику «Дельта банку» повідомили про підозру в розтраті 1 мільярда – Венедіктова

Ексвласнику «Дельта банку» повідомили про підозру в розтраті 1 мільярда – Венедіктова

Прокурори повідомили про підозру у розтраті в 1 млрд грн колишньому власнику «Дельта банку». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Укрінформ.

Про це у Фейсбуці повідомила генеральний прокурор України Ірина Венедіктова.

«Офіс генпрокурора координує розслідування у провадженнях стосовно ТОП-10 боржників Нацбанку та Фонду гарантування вкладів. Сукупна заборгованість цих банків перед власними вкладниками, не покрита виплатами Фонду, складає більше 120 мільярдів гривень. І частина цих коштів, за даними правоохоронців, банально розтрачена та розкрадена власниками та менеджментом цих установ. Сьогодні наші прокурори спільно зі слідчими Нацполіції повідомили про підозру одному з власників ПАТ «Дельта банк». Він же свого часу обіймав посаду голови Спостережної ради цієї фінустанови. Підозрюваному інкримінується розтрата майна та коштів зі збитками в понад 1 млрд гривень», – зазначила Венедіктова.

Крім нього повідомлення про підозру одержали двоє заступників голови ради директорів банку, а також директор однієї з пов’язаних фінансових компаній.

«Слідство встановило ряд епізодів, серед яких факт продажу боргу банком без будь-якої оцінки. 42 млн грн боргу було продано за ціною 4 млн грн. Та навіть цих коштів банк не отримав – «вигідну» операцію провернули через коригування залишків на рахунках в системі бухгалтерського обліку. А покупцем дешевого кредиту стала фінансова компанія заснована власником ПАТ «Дельта Банк», директор якої за сумісництвом обіймав в банку адміністративну посаду», – повідомила генпрокурор.

Вона зауважила, що «в цій схемі крім майнових прав на кредитну заборгованість спільники вивели з-під застави нерухомість вартістю близько 16 млн грн. Нікчемність більшості подібних правочинів встановлена судовими рішеннями в порядку господарського судочинства».

«Також про безпосереднє розкрадання коштів свідчать факти видачі за вказівкою власника банку 160 млн грн кредиту підприємству, бенефіціаром якого є його близький родич. При цьому заставою за цим кредитом були 8 земельних ділянок, вартість яких завищена більше ніж у 100 разів. За аналогічною схемою власник банку організував видачу кредитів на фірми-одноденки, що не мали жодних активів та заставного майна», – наголосила Венедіктова.

Для відшкодування заподіяної шкоди у кримінальному провадженні арештовані активи власника банку на суму 790 млн грн. Зокрема накладений арешт на близько 200 земельних ділянок в Київській, Чернігівській та Івано-Франківській областях. Крім того, арештовані 1 млн доларів з рахунку голови ради директорів в одному зі швейцарських банків.

Прокурори вручили ексвласникові «Дельта банку» клопотання про обрання запобіжного заходу – тримання під вартою з альтернативою внесення застави у понад 1 млрд грн.

«Повернення розкрадених активів та покарання тих, хто ошукав вкладників – відповідальність всієї правоохоронної системи. І ми послідовно доводимо це. В провадженні щодо розтрати 2,5 млрд АТ «Банк «Фінанси та кредит» ми зібрали докази і повідомили про підозру 6 особам, у тому числі і власнику банку. Накладений арешт на майно вартістю, що відповідає розміру підтвердженої експертизою шкоди», – додала Венедіктова.

Також завершене спеціальне досудове розслідування щодо викрадення 5,5 млрд грн, що належали ПАТ «Брокбізнесбанк» та Національному банку України.

«Власнику банку та його спільникам повідомлено підозру в створенні злочинної організації, розкраданні чужого майна, легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом. Арештоване майно на суму, що покриває доведену експертним шляхом суму збитків у 866 млн грн. Прокурори і слідчі рухаються далі», – наголосила Венедіктова.

У серпні 2021 року на погашення вимог кредиторів неплатоспроможних банків було спрямовано 165,4 млн грн.

Загалом у січні-серпні 2021 року сума погашення вимог кредиторів становила 2346,7 млн грн, з яких 880,7 млн грн – позачергові виплати забезпеченим кредиторам.

Фото: ОГП