Електронні сервіси пришвидшують перетин кордону та вони малопопулярні в українців
http://nashapolsha.com.ua/wp-content/uploads/2018/09/e-border.png

Електронні сервіси пришвидшують перетин кордону та вони малопопулярні в українців

Easy border UA – мобільна аплікація, що покликана пришвидшити перетин кордону відтепер з’явиться і для Android. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Наша Польща.

Easy border UA – мобільна аплікація, що покликана пришвидшити перетин кордону відтепер з’явиться і для Android. Про це у своєму блозі розповів Левко Прокіпчук, начальник львівської митниці ДФС. Одночасно, за його даними, випустили й перше оновлення для IOS. Тепер для користувачів аплікації доступний калькулятор для розрахунку митних платежів при ввезенні товарів громадянами.
Також додали два довідкові банери:
Правила перетину кордону з країнами ЄС при безвізі; До кого звертатись за правовою допомогою, перебуваючи за кордоном. Окрім того удосконалено режим прогнозу часу очікування на перетин кордону. Від нині Ви зможете обрати очікувану дату та час перетину, а програма із врахуванням статистичних даних за попередні періоди покаже пункти пропуску, які будуть більш чи менш завантажені.
Також дуже багато було нарікань на те, що інформацію про завантаженість пунктів пропуску, яку надають прикордонні та митні органи не відповідає дійсності, а камери не завжди дозволяють сформувати об’єктивне уявлення про черги перед пунктами пропуску. Відтепер користувачі програми самостійно можуть повідомляти про стан перед кордоном. При цьому обрати орієнтовну кількість авто, що перебувають в черзі можуть люди, які є ближче 2 км від пункту пропуску (крім Шегинь, де черга формується перед населеним пунктом). Тобто зараз подорожні можуть орієнтуватися вже не на дані державних органів, а на інформацію від інших громадян.
В найближчому оновленні розробники планують додати для користувачів ще й інформацію з польського кордону.
Крім того, за словами начальника львівської митниці, дещо вдалося зробити й для пришвидшення пропуску рейсових та туристичних автобусів. Так, після внесення змін 1 січня 2018 року до Податкового кодексу (зміни щодо човникової торгівлі) митниця була змушена вносити вручну інформацію щодо пасажирів та водія таких автобусів. Це звісно призводило до збільшення часу на проведення контролю. Однак зараз, за словами начальника львівської митниці, завдяки позиції прикордонної служби паспортний контроль автобусів здійснюється перед митним контролем, а відповідна інформація передається від баз даних прикордонників до митників. Водночас, на даний час ні на сайті ДПСУ, ні на ресурсі ДФС нема даних щодо черг рейсових автобусів чи часу очікування на перетин кордону. При цьому контрольні органи Польщі таку інформацію надають. Тож український чиновник сподівається, що найближчим часом вдасться це виправити.
Щоправда, навіть тими благами цивілізації, що вже запроваджені, українські подорожні не надто охоче користуються. Так уже доволі давно для прискореного перетину кордону організованою групою для туристичних операторів діє сервіс, який дозволяє завчасно за 24 години інформувати про перетин кордону такими групами. І хоча особи, які користуються цим сервісом і не мають права на позачерговий проїзд, проте надсилання відповідної інформації дозволяє пришвидшити проведення контролю. На жаль, за даними пана Прокіпчука, вказана електронна система завчасного інформування прикордонних органів, не є надто популярною у турфірм (орієнтовно лише кожен трьохсотий автобус з організованими групами, що виїжджає в РП користується даним сервісом).
Хоча на думку начальника львівської митниці, саме такі та інші електронні сервіси мають дозволити хоча б дещо пришвидшити перетин кордону, принаймні доти, доки не будуть побудовані нові пункти пропуску, а наявні реконструйовані. Коли це буде, сказати важко, натомість уже з минулого тижня на митних постах Рава-Руська, Краковець, Грушів та Мостиська функціонує безкоштовний Wi-fi для подорожніх.

Фото /ITC/