EUobserver: Білоруський КДБ планував замахи на опозиціонерів за кордоном
pxere.com – CCO “domena publiczna”pxere.com – CCO “domena publiczna”

EUobserver: Білоруський КДБ планував замахи на опозиціонерів за кордоном

Йдеться також і про незалежного журналіста Павла Шеремета, який загинув у Києві 2016 року. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Брюссельський портал EUobserver опублікував у понеділок аудіозапис колишнього глави білоруського КДБ, з якого виходить, що ця спецслужба планувала напади на активістів опозиції, в тому числі й на незалежного журналіста Павла Шеремета, який загинув у Києві 2016 року.

Аудіозапис тривалістю 24 хвилини походить з 11 квітня 2012 року і представляє засідання тодішнього керівника КДБ Вадзіма Зайцева з  офіцерами елітного підрозділу «АЛЬФА». Запис порталу надав Ігар Макар, колишній офіцер антитерористичного підрозділу МВС «Алмаз», а нині опозиціонер. Автентичність запису не підтвердили дослідницькі центри, але на запитання порталу офіцер НАТО, який мав контакти із Зайцевим, підтвердив, що голос записаної людини звучав як у білоруського шефа КДБ.

Зайцев говорив про замахи на життя трьох ворогів режиму президента Аляксандра Лукашенка, які проживають у Німеччині – колишнього директора МВС Алега Алкаєва, колишнього полковника спецназу Уладзіміра Барадача та колишнього чиновника МВС, що розслідував корупцію, Вячаслава Дудкіна. Ці замахи так і не сталися.

Тодішній глава КДБ заявив своїм підлеглим, що Лукашенко витратив на операцію понад 1,5 мільйона доларів і «хоче бачити результати». Водночас він наголосив, що потрібно «замести» всі сліди, щоб «ніхто навіть не подумав про КДБ». Однією з ідей Зайцева щодо замахів було таємне пошкодження автомобілів опозиціонерів.

Разом з цим Зайцев звернув увагу на необхідність «зайнятися» білоруським журналістом Павлом Шереметом, який працює у Києві. Ігар Макар надав EUobserver звіт про слідкування за цим журналістом з боку білоруських служб. Шеремет загинув у Києві в 2016 році внаслідок вибуху бомби, закладеної в його машині. У 2019 році у цій справі було затримано п’ятеро українських ветеранів війни на Донбасі, але їх судовий розгляд ще не розпочався.

Цей аудіозапис було також опубліковано на веб-сайті «Білоруського народного трибуналу», – проєкту Макара та Алкаєва, спрямованого на розкриття злочинів служб режиму Лукашенко.

За посиланням EUobserver, Алкаєв та Макар заявили, що переживають за  власне життя. Колишній кандидат в президенти від опозиції Валерій Цапкала заявив, що він почувається в безпеці.

PAP/В.П.