Федерація футболу України стала на захист хорватського футболіста
http://external.polskieradio.pl/files/66e0253d-a98b-4d61-b00d-b52217d0fe4c.file

Федерація футболу України стала на захист хорватського футболіста

ФФУ закликала ФІФА та УЄФА захистити Домагоя Віду, який після перемоги над росіянами сказав у відеозверненні «Слава Україні!». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Федерація футболу України направила до відповідних органів ФІФА та УЄФА листи «з метою захистити» гравця збірної Хорватії Домагоя Віду, який після перемоги над збірною Росії на Чемпіонаті світу записав відеозвернення зі словами «Слава Україні!». Про це 8 липня повідомив президент ФФУ Андрій Павелко, пише Українська правда.

«Ми оперативно направили до відповідних органів ФІФА і УЄФА листи з метою захистити не лише футболіста хорватської збірної, а й, у першу чергу, людину, яка має право на свою позицію і поважає нашу країну», – заявив він.

Павелко додав, що Віда «має право публічно висловлювати повагу і до України, і до її громадян».

«Своєю грою і бійцівськими якостями Віда, як і вся збірна Хорватії, заслужив право брати участь у півфіналі турніру (ЧС-2018 – ред.). У футболіста, який багато років захищав честь київського „Динамо” і жив у столиці України у дуже важкий для нашої країни час, залишилося тут багато друзів і уболівальників, що заслужили, щоб частинку цієї перемоги він присвятив саме їм», – зазначив президент ФФУ.

7 липня збірна Хорватії вийшла до півфіналу ЧС-2018, обігравши Росію у серії післяматчевих пенальті.

Після матчу Віда разом з екс-гравцем команди Огнєном Вукоєвичем записав відеозвернення, де виголосив «Слава Україні, давай, давай!». Вукоєвич в свою чергу додав: «Ця перемога за „Динамо” і за Україну. Хорватія, вперед!».

Обидва футболісти довгий час грали за київське «Динамо». Віда – з 2013-го до 2018-й, Вукоєвич – з 2008-го по 2015-й. Останній також провів у 2013 році півсезону у московському «Спартаку» на правах оренди, а зараз працює скаутом у збірній.

На уточнююче запитання російських журналістів, чи малося у ролику на увазі, що перемога була для України, Віда заявив: «Ні. Ця перемога – для Хорватії. Ніякої політики. Це жарт. У мене там друзі з часів „Динамо Київ”, нічого іншого я на увазі не мав».

Відео викликало хвилю обурення в Росії.

У ЗМІ з’явилася інформація, що Віду можуть дискваліфікувати за відеозвернення. Однак ФІФА лише винесла офіційне попередження хорватському футболістові.

pravda.com.ua/Н.Б.