Формуючи спільну пам’ять: учасники польсько-українського виїзного семінару відвідали Луцьк
http://monitor-press.com/images/issue/219/Auschwitz_seminarium_2.jpg

Формуючи спільну пам’ять: учасники польсько-українського виїзного семінару відвідали Луцьк

В останні дні вересня Україну відвідали учасники польсько-українського виїзного семінару, організованого в рамках проекту «Назад у майбутнє – формуємо спільну польсько-українську пам’ять». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Волинський монітор.

Це польсько-український студентський проект, який реалізують Міжнародний дім зустрічей молоді в Освенцимі, Інститут європеїстики Ягеллонського університету в Кракові та Центральноукраїнський національний технічний університет у Кропивницькому. Проект співфінансує Фонд пам’яті жертв «Аушвіц-Біркенау» й товариство, яке підтримує Міжнародний дім зустрічей молоді.

Наталія Ткаченко, координаторка проекту, відповідальна за навчально-освітні програми Міжнародного дому зустрічей молоді в Освенцимі, зазначила, що задум цього семінару виник з огляду на потребу відкритої розмови про складні сторінки спільної історії, подолання упереджень і зближення на рівні молоді. Цьогорічний семінар є продовженням минулорічного, реалізованого в Освенцимі та Кракові. «Ми розмовляли про пам’ять, зокрема й негативну, про те, наскільки ця пам’ять ділить чи об’єднує. У цьому році ми реалізовуємо другу частину проекту, тобто навчальну поїздку до Луцька і Львова, де спільно хочемо не тільки заглибитися в історичні питання, що стосуються подій на Волині та у Східній Галичині в період німецької окупації і загалом Другої світової війни, але й поглянути на те, як сьогодні функціонує колективна пам’ять про події польсько-української історії», – підкреслила Наталія Ткаченко.

Виїзний семінар мав на меті ознайомлення з тим, якою є пам’ять суспільства про Другу світову війну та Волинську трагедію зокрема: в музеях, міському просторі, неурядових організаціях і місцевих ініціативах. Маршрут подорожі охопив Луцьк, Львів, Киселин, Павлівку (до 1951 р. Порицьк), Великі Мости. У програмі були відвідування музеїв і місць пам’яті, екскурсії Луцьком і Львовом, зустрічі з особами, які займаються збереженням історичного простору й увіковіченням пам’яті, дискусії. Беручи участь у насиченій подіями поїздці, студенти отримали багато цікавих імпульсів до роздумів про минуле, пам’ять, поєднання, які знайдуть своє віддзеркалення в репортажному альбомі зі світлинами й короткими коментарями учасників навчального візиту.

Перебуваючи в Луцьку, студенти з Польщі й України зустрілися з Валентином Ваколюком, головою Товариства польської культури на Волині імені Еви Фелінської, головним редактором «Волинського монітора». Розмова відбулася в приміщенні товариства. Учасники дискутували про складні для польського й українського народів питання, а також про те, коли настане відповідний час для того, щоб їх порушувати. Розмовляли теж про фільм «Волинь» Войцеха Смажовського, урядові заходи та громадські ініціативи у сфері увіковічення пам’яті та наукові дослідження складних сторінок історії. Цю зустріч можна було би підсумувати словами однієї з її учасниць: «Мабуть, ми ще довго не зможемо перейти з дискусії «Хто винен» на етап, коли резюмуємо: «Зробила це людина людині».

Наталія ДЕНИСЮК
Фото: Доріан ЄНДРАСЕВИЧ, Наталія ДЕНИСЮК