Голова МЗС Литви: Грузія і Україна найближчим часом не вступлять у НАТО
http://external.polskieradio.pl/files/7c0f9a45-e3df-418d-b9af-0e75d984a800.file

Голова МЗС Литви: Грузія і Україна найближчим часом не вступлять у НАТО

Лінас Лінкявічюс нагадав, що цьому перешкоджають територіальні конфлікти, розв’язані Кремлем. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Найближчим часом Грузія не вступить у НАТО. Про це у вівторок, 7 серпня, заявив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс, який спільно з головами міністерств закордонних справ Польщі і Латвії та віце-прем’єром України перебував з дводенним візитом в Грузії у зв’язку з десятими роковинами російської агресії проти цієї країни.

«Це майбутнє (Грузії в НАТО) є туманним, але ми закликаємо Грузію послідовно проводити реформи і, коли настане момент політичних рішень, країна буде готова», – сказав Лінкявічюс в інтерв’ю радіостанції «Żiniu Radijas».

Литовський міністр нагадав, що Грузія не є єдиною країною на пострадянському просторі, що демонструє ініціативу стати членом Північноатлантичного альянсу.

«Цього хочуть також Україна, Молдова та Вірменія, але розв’язані Кремлем територіальні та етнічні конфлікти дуже перешкоджають можливості цих держав зблизитися з європейськими економічними та безпековими структурами», – сказав очільник литовської дипломатії.

За словами Лінаса Лінкявічюса, перебування у Грузії у десяті роковини російської агресії проти цієї країни міністрів закордонних справ Литви і Польщі Яцека Чапутовича та Латвії Едгарса Рінкевичса, а також віце-прем’єра України Павла Розенка, є нагадуванням світу про уроки російсько-грузинської війни.

«Перебуваючи сьогодні у Тбілісі, ми нагадуємо світу про сумну дійсність, що протягом десяти років 20% території Грузії, незалежної європейської держави, надалі окуповані, а підписані домовленості з агресором, Росією, не виконуються», – наголосив Лінкявічюс, додавши, що Росія досі не вивела свої війська, як це передбачено угодою, підписаною 12 вересня 2008 року.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Росії Дмітрій Мєдвєдєв застеріг Тбілісі від вступу до НАТО. Він заявив, що членство Грузії у Північноатлантичному альянсі може «спровокувати страшний конфлікт».

Раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що Росія не має права вирішувати питання щодо членства Грузії в Альянсі. За його словами, це рішення Тбілісі і 29 членів НАТО.

PAP/Т.А.