Гривня продовжує міцніти

Гривня продовжує міцніти

Гривня продовжує міцніти. Що це означає для економіки, фінансової системи і який механізм утримання та зміцнення курсу національної валюти? — експерт. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Новини-України.Укр”.

По-перше треба зазначити, що НБУ вправно користується наданими йому інструментами для управління курсом національної валюти. Ці інструменти були у центрального банку завжди і дана ситуація свідчить про те. що різке падіння курсу у попередні періоди, насамперед протягом 201402016 років несе відповідальність керівництво НБУ.

Пригадаємо, що для обґрунтування девальвації Правління регулятора використовувало насамперед зовнішню агресію. Але зараз ситуація з агресією не змінилась, а курс чомусь укріплюється. Що ж змінилось насправді?

Очевидно, що влада, яка заявляє про повагу незалежності центрального банку, шо є головною передумовою для оздоровлення інвестиційного клімату. Таким чином, ми бачимо, що курс як і раніше регулювався і продовжує регулюватись в ручному режимі і основним інструментом тут є облігації внутрішньої позики, які емітуються державою під дуже високі відсотки що незрівнянно вищі ніж звичайний дохід по державним цінним паперам у розвинених країнах.

Такі папери вважаються найбільш стабільними і відсотки не перевищують 3% річних. Так в США по державним паперам пропонується в середньому 2,5 % річних. В країнах Євросоюзу цей рівень в середньому нижче 2%, а в найбільш розвинених країнах, таких як Німеччина, Франція, Бельгія, Голландія. Австрія, та інші, рівень відсотків по довгостроковим цінним паперам держави не перевищує 0,2% річних.

В Україні відсоток по ОВДП дорівнює на сьогодні складають 18% річних. Це означає. що іноземним інвесторам дуже вигідно продавати валюту за гривню, купувати ОВДП і отримувати гарантований державою Україна прибуток на спекулятивних операціях. Хто розраховується за такий подарунок зарубіжним інвесторам? Звичайно що українські домогосподарства і бізнес.

Це дуже дорогий шлях для підтримання курсу гривні на стабільному рівні, насамперед тому, що такий стан речей на ринку відсотків по кредитам (вище 20%) , депозитів (нижче 16%) відсотків по ОВДП (18%) не сприяє відновленню економіки і скоріше гальмує її нормальний розвиток.

Чого очікувати у майбутньому? Найгірший сценарій. який повторювався постійно в період незалежності — це різке падіння гривні, що дозволить заробити неправомірний спекулятивний дохід тим хто смикає за мотузки, тобто представникам влади, а саме президентської адміністрації, яка була завжди справжнім керівником НБУ.

Євген Невмержицький. Фінансовий експерт, кандидат економічних наук.

Такий сценарій розвитку я відкидаю в сучасних умовах. Нова адміністрація Президента України робить кроки саме для стабілізації фінансової системи і заявляє про повагу до незалежності НБУ. Тобто протиправні валютні спекуляції дуже малоймовірні. Однак, навіть поступове подальше укріплення гривні також не вигідне для української економіки. бо зменшує і без того слабкий доступ до фінансових ресурсів для реального бізнесу.

А без наповнення економіки грошима неможливий сталий розвиток. Щодо прогнозу курсу на майбутнє я очікую залишення на посаді нинішнього правління НБУ, виконання ним зобов’язань України по зовнішнім запозиченням і звітування про свою позитивну роботу перед новим складом Парламенту.

Таким чином, на мій погляд, керівництво НБУ намагається заслужити індульгенцію перед новою владою за причетність до злочинів за каденції двох попередніх керівників регулятора, проти яких відкрито низку кримінальних справ. Нагадаємо, що так звана «чистка банків» з численними порушеннями цивільного і кримінального законодавства, разом зі штучно створеної девальвацією гривні і нанесла шкоду економіці держави на сотні мільярдів гривень прямих збитків клієнтів банків.

Опосередковані збитки перевищують ці суми. Економіка України втратила половину ВВП від рівня 2013 року і зловживання регулятора були тому суттєвою причиною, поряд, звичайно з зовнішньою агресією. Щодо прогнозів на майбутнє можу зазначити свої власні очікування, а саме, поточний склад Правління НБУ демонструватиме дуже повільне подальше зміцнення гривні. Вважаю незначною вірогідність падіння гривні навіть перед виплатами по міжнародним зобов’язанням. пік яких припадає на осінь цього року.

Потім Голова Правління і його члени будуть змінені. Будемо сподіватись, що нове Правління НБУ забезпечить саме професійну роботу регулятора, враховуючи не тільки підтримання стабільності національної грошової одиниці. а і якісне виконання інших функцій регулятора, а саме стабільність банківської системи і претензійний нагляд, що простою мовою означає захист клієнтів банків.

Саме цю функцію протягом останніх 5 років НБУ взагалі не враховував і саме клієнти банків розплатились за протиправні дії регулятора і попереднього керівництва держави, рівень вини якого буде доведено в судовому порядку, як обіцяє нинішня новообрана влада.

Хочу підкреслити, що надважливою задачею банківського регулятора є збалансування відсоткових ставок по кредитам, депозитам. приведення облікової ставки до європейського рівня і зменшення інфляції шляхом підвищення якості управління кредитними ризиками, а не шляхом високої облікової ставки і збільшення вимог до капіталу банків.

Також задачею регулятора є вирішення питання боргових зобов’язань по кредитам. особливо іпотечним, що були видані у валюті і стали нереальними до повернення через різку штучну девальвацію.