Хмельницький трилер поліцейсько-прокурорських комбінаторів. Історія засудження невинного

Хмельницький трилер поліцейсько-прокурорських комбінаторів. Історія засудження невинного

Вже майже третій рік в СІЗО міста Хмельницького, по очевидно сфабрикованій і надуманій справі, знаходяться зовсім непричетні до цих подій люди. У цій публікації ми розповімо, як система працює проти порядних людей, в пориві вислужитися перед начальством і зробити максимальні показники, при цьому руйнуючи долі не тільки дорослих, а й дітей. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на офіційний блог Головного редактора інформагентства “UkrPress.info” Олексія Воронцова.

Cherchez lafemme

На жаль, у нашому несправедливому світі часто трапляються дивні речі: зло залишається безкарним, а порядні люди потрапляють під жорнова долі.

Так сталося і у випадку, який ми сьогодні розглянемо. Все почалося з того, що 12 березня 2016 року була запущена ігрова лотерея в місті Славута, Хмельницької області. Приватний підприємець Радіон Рязанов разом з партнером  Олександром Андріюком мали власний бізнес у вигляді нічного клубу і більярдного залу з невеликим баром в ньому.

Повідомляють Інформ Агентство ukrpress.info  та інфомережа новини-україни.укр

Згодом вони вирішили розширити бізнес, продумали, прорахували, оформили діяльність у сфері продажі лотерей і вперед, поїхали. Природно, що для роботи даних закладів потрібні були люди.

Так з’явилася Тетяна Шеремета, яка прийшла в липні 2015 року, і до речі, на початку вона зарекомендувала себе дуже непогано. Надалі ця дама, в ході судового провадження, отримала статус потерпілої.

Тетяна Шеремета

Як «аферистка» стала потерпілою

Історія отримала розвиток після того, як 12 березня 2016 роки Тетяна Шеремета прийняла чергову зміну. Однак вже після перезмінки був виявлений факт нестачі великої суми грошей, в розмірі 40000 гривень!

Спочатку потерпіла, на той момент свідок, сказала, що це було пограбування, у зв’язку з чим вона звернулася в поліцію і написала заяву. Згодом, як з’ясувалося, вона ставила гроші на гру в лотерею своєму знайомому на прізвище Геворгян, в борг.

Через відмову Геворгяна відшкодувати програні гроші, Шеремета взяла борг на себе, запропонувала закласти телефон в заставу, який був залишений в сейфі на барі і написати боргову розписку про відшкодування коштів протягом певного періоду. В подальшому, дану подію, яка спричинила нестачу 40000, Шеремета описала в письмовому поясненні. При цьому вона продовжувала далі працювати і отримувала заробітну плату.

17 червня 2016 року, за фактом звірки каси, була виявлена ​​нестача. Шеремета не змогла пояснити нестачу в сумі 500 гривень. Тоді ж стало відомо, що Шеремета брала авансом 500 гривень в рахунок заробітної плати на виготовлення закордонного паспорта, що могло свідчити про її подальші наміри чи задумки щодо виїзду закордон.

Наступного  дня,  18 червня 2017 року, Тетяна Шеремета мала вийти на роботу, але так і не з’явилася, не попередивши і не давши в подальшому ніяких пояснень.

Своїми діями Тетяна провокувала власника підприємства Радіона Рязанова на конфлікт. Так, в один з липневих днів вона прийшла ввечері в більярдний зал і взяла продукцію на барі, не розрахувавшись. На питання про оплату попросила працівників передати, що, мовляв, нехай Радіон Рязанов сам її знайде, і вона розрахується .

Польський слід з поверненням в Україну  ̶  торгівля людьми під «дахом» поліції

Надалі стало відомо, що Тетяна Шеремета звернулася до Дмитра Евсеніна. Він  ̶  молода людина, родом з міста Славути, навчався в Польщі, де в подальшому офіційно влаштувався на роботу.

Зі свого боку, Дмитро багатьом допомагав працевлаштуватися, включаючи друзів і знайомих. На прохання Тетяни допомогти їй підшукати добре оплачувану роботу,  Дмитро відгукнувся і пообіцяв зробити все найкращим чином. Між собою вони були трохи знайомі.

Дмитро попередньо неодноразово заходив вечорами в бар задля гри в більярд за чашечкою кавою. Мотивація була зрозуміл  ̶  потреба повернути борг. Дмитро погодився допомогти з оформленням документів і з проїздом. Тепер виникла проблема у відсутності грошей, необхідних для виїзду в Польщу. Спочатку Шеремета звернулася до Олександра Андріюка з проханням позичити грошей на дорогу, але той їй відмовив.  Тоді вона звернулася до Радіона Рязанова, і він погодився допомогти з наступною віддачею.

Як виявилося, ця подія стала ключовим моментом у всій цій історії. Після того як Радіон Рязанов позичив Шереметі гроші,  вона, разом з Дмитром Евсеніним, виїхала в бік Польщі. Однак вже на кордоні, на пропускному пункті “Ягодин”, їх вже чекали «доблесні» правоохоронці.

Дмитра заарештували, а Шеремета пішла свідком, в подальшому так званою “потерпілою”. За допомогу у працевлаштуванні і супроводженні до місця роботи,  Дмитро Евсенін став підозрюваним у справі про торгівлю людьми, за цією ж статтею був  одночасно  заарештований і Радіон Рязанов.

Цікавий факт:  Радіон Рязанов за останні років 10 не був у Польщі, але в результаті, допомігши фінансово,  став співучасником кримінального провадження, пов’язаного з торгівлею людьми. Неймовірний абсурд!

 При цьому, слідство не взяло до уваги, що ніхто її не примушував їхати. Вона могла їхати одна, з подальшою зустріччю її за місцем роботи в Польщі, або в супроводі Діми, на чому вона і наполягала. Шеремета їхала звичайним рейсовим автобусом, на вокзалі її проводжав рідний брат зі своєю колишньою дружиною, яка була її подругою.

Одночасно з Шереметою, в супроводі Дмитра, їхав його знайомий з тієї ж ціллю: працевлаштуватись в республіці Польща. Це свідчить про те, що потерпіла могла вийти на будь-якій зупинці автобуса, звернутись до людей. Але вона цього не зробила… Чому?

Одночасно із затриманням Дмитра відбувалось затримання Рязанова Радіона, проводився обшук автомобіля, яким він користувався. Під час обшуку автомобіля,  працівниками поліції була виявлена ​​ боргова розписка, але пояснення, написані потерпілою про те, що і як сталося щодо  нестачі 40000 гривень, не виявилося.

Є припущення, що дані пояснення їм заважали, і вони його просто знищили у власних інтересах, або ж тримали для шантажу потерпілої зі свого боку, оскільки в ньому знаходилася правдива інформація. Такі припущення виникли після того, як спонтанно Радіона Рязанова затримали і провели обшук.

При цій правовій вакханалії прокуратура виявила повну професійну невідповідність. Чи причина в банальній корупції? В цьому і полягає весь сенс нашого журналістського розслідування. Хмельницька обласна прокуратура, в особі керівництва, зобов’язана дати роз’яснення з цього питання  ̶  в іншому випадку питання будуть інші…

Захоплення Радіона  ̶  обшук, наручники і дитячий плач

19 серпня, близько 22:30, Радіон Рязанов знаходився біля свого автомобіля. В той момент різко під’їхала машина типу «УАЗ», з неї вибігли люди в штатському, накинулися, повалили його на землю, заламуючи при цьому руки.

Причому ніхто з них не представився і не пояснив, що відбувається. Коли Радіон почав відбиватися, вони стали кричати, що це поліція. Після цього, не надавши адвоката і не пояснивши причини,  наділи кайданки, посадили в свій автомобіль і відвезли в невідомому напрямку.

Автомобіль Радіона залишався відкритим і деякі зі співробітників поліції знаходилися біля нього. За півгодини «уазик» повернувся і почався обшук, внаслідок якого була вилучена боргова розписка, написана Шереметою.

Не маючи постанови на затримання і вилучення автомобіля, поліцейський заволодів ключами від автомобіля, який за документами належав батькові Радіона, Рязанову Леоніду Степановичу і сів за кермо. Радіона посадили на заднє сидіння  автомобіля і повезли в напрямку до Нетішина. При цьому протокол обшуку автомобіля було складено на його батька,  який помер задовго до цього.

По приїзду в м.Нетішин, автомобіль залишили біля відділу поліції відкритим, а Радіона пересадили в інший автомобіль і повезли на обшук в квартиру за місцем проживання. Це відбувалося з 2-х до 4-ї ранку 20 серпня.

Поліцейські не зважали, що згідно законодавства в нічний час обшуки проводити заборонено.  В той момент в квартирі знаходилася лише донька Радіона, віком 13 років. Дружини не було, так як вона з малолітнім сином знаходилися на дачі.

Нікому зі знайомих не дозволили увійти, навіть на прохання чоловіка пустити когось до дитини. Поліція закрилася зсередини і проводила обшук. Радіона відвезли о 4 ранку спочатку в відділення поліції, де опечатали автомобіль, не зробивши опису її стану і наявності будь-яких речей або цінностей.  Дружина Ірина приїхала о 5 ранку, дочку трясло  ̶  вона була перелякана, і сильно плакала.

Адвокат про поліцейсько-покурорске свавілля

3 листопада 2017 року адвокат в своїй заяві повідомляє, що йому, як захиснику, стало відомо про обставини, які свідчать про необ’єктивне розслідування кримінального провадження щодо Радіона Рязанова і вказує на всі порушення, допущені поліцейськими.

КЛОПОТАННЯ

Слідчим Управлінням ГУНП в Хмельницькій області майором поліції Оксаною Баштанюк, заступником начальника ВРЗЗС СУ ГУНП в Хмельницькій області старшим лейтенантом К.О. Демчишиним, старшим слідчим капітаном поліції І. О. Бабієм під наглядом прокурора Крупельницького О. Г. організували групу, яка спираючись на певні задуми, сфабрикувала кримінальну справу.

Ці «чесні» хлопці, з оцінки адвоката, ігнорують законність, і в цьому є маса прикладів і доказів, які надаємо. Відносно невинності підозрюваного, слідчі проявили упередженість і допустили грубі порушення права на захист.

24 червня 2017, отримавши заяву Татьяни Шеремети про дії Радіона Рязанова, які нібито мали ознаки злочинних дій, майор поліції Баштанюк О.В. не відібрала у нього жодних пояснень, не оголосила йому підозру, а натомість видала доручення здійснювати негласні розшукові дії, з метою створення доказів вини Рязанова Радіона.

Незважаючи на численні клопотання адвоката і постанову судді, допитати потерпілу по суті звинувачень, провести очні ставки з обвинуваченими в жовтні 2017 року, слідча поліції Баштанюк Оксана Владиславівна переконала потерпілу не давати показання та викликала останню в слідче управління, де  вона отримала від неї власноруч написану заяву про небажання давати пояснення адвоката, замість складання протоколу допиту потерпілої, що свідчить про перешкоджання слідчого встановити істину по справі, шляхом збору доказів у визначеному законом порядку.

Слідча Баштанюк Оксана

Знаючи про те, що у підозрюваного онкохвора матір,  слідча Баштанюк в листопаді 2017 році провела її допит в нелюдських умовах у під’їзді будинку в темний час доби на холоді.

На неодноразові прохання дружини підозрюваного надати побачення, слідча категорично відмовляє, висуваючи в ультимативній формі вимоги  ̶ зізнання у скоєнні злочину підозрюваним, таким чином здійснюючи посадовий злочин.

За словами дружини і матері підозрюваного, слідча вдавалася до шантажу, пропонуючи повернути автомобіль,  звільнивши підозрюваного з-під арешту негайно після визнання підозрюваним своєї вини.

Старший слідчий СУ ГУНП Хмельницької області капітан поліції О.Бабій 19 серпня 2017 року провів обшук автомобіля «ФОРД Куга» та затримав Радіона Разянова в місті Славута, Хмельницької області, без складання протоколу затримання  та без пояснення прав,  а також не забезпечив участь захисника при затриманні.

Затриманий Радіон Рязанов, який до моменту затримання перебував на робочому місці в приміщенні по вулиці Церковна, 43 а  в місті Славута, був обмежений в пересуванні і закутий в кайдани.

Без зазначення обшуку в протоколі, ключі самовільно вилучив слідчий, який отримав доступ до автомобіля і керування ним. Таким чином, затриманий Радіон Разянов без оголошення йому підозри був незаконно позбавлений волі, а автомобілем, який у порядку спадкування належав матері Рязанова Радіона, яка не була підозрюваною у справі, без її згоди вибув з її власності та перейшов у керування поліцейським.

А 20 серпня 2017 року, після затримання Рязанова, слідча Баштанюк О.В. , знаючи про те, що у підозрюваного хвора мама, неповнолітні діти та дружина у декретній відпустці, звернулася до суду з клопотанням про арешт майна  ̶ автомобіля «ФОРД Куга», не маючи для того жодної законної підстави, однак маючи на меті шантаж .

Під час незаконного заволодіння автомобілем, поліцейським Бабієм було проведено вилучення предмета схожого на ніж, який в подальшому спрямований для проведення експертизи. Однак опитати Радіона Рязанова з приводу того, кому вони належать, поліцейський не спромігся.

За клопотанням слідчого та за підтримки прокурора, судом, всупереч вимогам КПК України, автомобіль, який не належить підозрюваному, та який не був знаряддям вчинення так званого “злочину”,  був заарештований, що свідчить про грубе порушення вимог закону органом досудового розслідування і прокурором, а також судом.

Після затримання Рязанова протягом одного місяця, слідчий Баштанюк О.В. ніяких слідчих дій не проводила, не дивлячись на те, що Радіон Разянов перебував під вартою в слідчому ізоляторі, що в подальшому призвело до продовження термінів досудового розслідування, не дивлячись на велику кількість слідчих з приводу даної справи.

В порушення вимог КПК України слідчий Баштанюк О.В. в жовтні 2017 року відмовила в законних вимогах захисника провести слідчі дії з метою зібрати докази.

Нагляд і керівництво слідством у кримінальному провадженні № 12017240000000153 здійснювалося прокурором відділу Хмельницької області Крупельніцьким О.Г, який сприяв арешту автомобіля, який не звертав уваги на бездіяльність слідства протягом тривалого часу, з метою завершення досудового розслідування, не дивлячись на знаходження Радіона Рязанова та Дмитра Євсеніна під вартою без будь-яких підстав. І про це прокурору відомо.

До уваги не була взята прокуратурою Хмельницької області і ухвала Шепетівського міськрайонного суду щодо повернення прокурору обвинувального акту відносно підозрюваних, в якій була вказана неможливость усунення процесуальних порушень під час судового розгляду, допущених на стадії досудового розслідування.

Сьогодні уже два з половиною роки як підозрювані знаходяться в СІЗО, проведена велика кількість судів, опитана значна кількість свідків, в тому числі і роботодавець з республіки Польща, розглянуто і спростовано масу фактів. Незважаючи на всі обставини, які спростовують вину підозрюваних, людей продовжують тримати під вартою.

Проаналізуємо і звернемо вашу увагу, що в даному випадку поліція, прокурори і судді, використовуючи залежних від багатьох чинників людей, наприклад Тетяну Шеремету, змогли посадити  за грати абсолютно невинних людей, зруйнувати їм бізнес і знищити не лише їхні долі, а і людей, які їх оточують.

За час, який Радіон Рязанов провів в СІЗО, він практично не бачив свого сина в найцікавіші моменти життя, від 3 до 6 років, втратив маму, бізнес і багато іншого. У той же час його опоненти-заздрісники, які сфабрикували всю цю брудну справу, радіють життю і жирують на повну. Сподіваємося, нова влада зможе виправити ситуацію і поставить всі крапки над І, а Господь розсудить по-своєму.. Далі буде…

P/S: До речі, тиждень тому журналістська група УкрПресс Інфо та інших видань так і не змогли потрапити на прийом до обласного прокурора в Хмельницьку, в день його прийому, сподіваємося цього більше не повториться, ми йдемо до вас.

Головний редектор Інформ Агентства УкрПресс Інфо – Олексій Платонов

Додатки:

  1. ЗВЕРНЕННЯ РЯБОШАПЦІ 
  2. СКАРГА ВРП