Італійським найманцям платили по 300-400 євро на місяць за участь у війні на Донбасі
http://www.ansa.it/webimages/img_640/2016/8/9/8ee56203403d183f73757bb97d218a11.jpg

Італійським найманцям платили по 300-400 євро на місяць за участь у війні на Донбасі

ЗМІ розповіли подробиці спецоперації проти проросійських найманців в Італії. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Zaxid.net.

Італійські карабінери розкрили організацію, яка вербувала найманців для війни на Донбасі. Як повідомляє проект «Донбас. Реалії», розшуком потенційних найманців в Італії та відправленням їх на Донбас, за версією слідства, займалися під прикриттям гуманітарних операцій. Поліцейські дізналися, що за участь у бойових діях іноземні найманці щомісяця отримували по 300-400 євро.

Зокрема, серед підозрюваних найманців – Ораціо Ньєрре – італійський активіст, симпатик Росії та засновник організації «Координація солідарності з Донбасом». Створили її 2014 року, того ж року Ньєрре разом із своїм соратником Лукою Пінтауді приїжджав у Донецьк, де зустрічався з тодішніми лідерами контрольованого РФ угруповання «ДНР» Павлом Губарєвим та Денисом Пушиліним.

За інформацією відання, нині Ньєре і Пінтауді перебувають під слідством, але не затримані, на відміну від трьох інших підозрюваних.

За даними газети La Repubblica, під арештом перебувають – італієць Антоніо Катальдо, албанець Олсі Крутані і молдованин Володимир Вербицький.

Після спецоперації карабінери оприлюднили відео, завдяки якому можна ідентифікувати одного із затриманих – Володимира Вербицького, який на Донбасі взяв собі позивний «Парма». Він пішов воювати у травні 2015 року, тоді ж вступив до лав угруповання «Русич».

Перші два місяці на Донбасі Вербицький не показував свого обличчя, але пізніше ховатися перестав. На одному з відео, яке бойовики виклали на YouTube видно, як його вчать коригувати вогонь артилерії. На камеру «Парма» розповідає – йому 21 рік і хоча виріс в Італії, куди батьки переїхали з Молдови, вважає себе «русским».

Другий затриманий Олсі Крутані – ветеран війни у Чечні і власник спортзалу у Мілані, затятий прихильник російських бойових мистецтв. Саме під час таких спортивних заходів і обговорювали можливу відправку найманців на Донбас, пише OttoPagine.

Свого роду посередником між бажаючими потрапити в Україну та тими, хто вже воює на Донбасі, виступав третій затриманий – Антоніо Катальдо. Він вважається досвідченим найманцем, бо воював у Лівії, був у полоні бойовиків Каддафі, вишкіл і воєнну підготовку пройшов у Панамі.

В Італії також видали ордери на арешт ще трьох бойовиків – Андреа Пальмері, Габріеля Каругаті і Массімільяно Каваллері. Останній взяв собі позивний «Спартак», регулярно брав участь в зйомках телевізійних сюжетів на непідконтрольній Україні території, фотографувався з ватажком угруповання «ДНР» Олександром Захарченком, а в лютому цього року похвалився отриманням так званого паспорта «ДНР».

«Відомо, що в Україні на війні, будучи у складі проросійського війська, платять небагато, адже найманцям можна заробити значно більше в інших збройних конфліктах. Тож основним стимулом для цих громадян є ідеологічне переконання», – розповів журналіст та керівник видання OttoPagine у місті Авелліно Лучано Трапанезе.

У матеріалах справи також згадується Ірина Осипова, дочка глави російського центру «Россотрудничества» в Італії. Вона першою взяла інтерв’ю в Андреа Пальмері ще 2014 року. У мережі є її фото з бойовиками угруповання «Русич», до якого свого часу вступив один із нині затриманих в Італії на прізвисько «Парма».

Італійський бойовик Андреа Пальмері на окупованому Росією Донбасі, фото з відкритих джерел

Осипова всі ці роки співпрацювала з праворадикальними італійськими політиками. У тому числі, в межах асоціації «Ломбардія-Росія». Зокрема, на сайті асоціації є публікація про те, як делегація бізнесменів з італійського регіону Венето приїжджала на непідконтрольну Україні територію – окупований РФ Донбас.

Інформацію про цих найманців італійським силовикам передало українське посольство. Водночас, у місцевій пресі пишуть про 30 громадян Італії, які воювали на Донбасі.