Ключовий принцип ефективного урядування - це інтереси людини в центрі будь-якого урядового рішення

Ключовий принцип ефективного урядування – це інтереси людини в центрі будь-якого урядового рішення

Олександр Саєнко: Ключовий принцип ефективного урядування – це інтереси людини в центрі будь-якого урядового рішення. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Урядовий Портал.

Отримання нової якості ефективного урядування базується на ключовому принципі, коли інтереси людини ставляться в центр будь-якого урядового рішення. На  цьому наголосив Міністр Кабінету Міністрів України Олександр Саєнко в ефірі програми «Ехо України» на телеканалі «Прямий».

Як приклад, Міністр навів реформу децентралізації в Україні, коли фінансовий ресурс був переданий на місцевий рівень разом з повноваженнями.

«Сьогодні це дозволяє по всій країні будувати сотні, тисячі об’єктів – дитячі садочки, школи, лікарні, дороги. Більше того, місцева влада отримала ресурс, який дозволяє залучати інвестиції і розбудовувати місцеву інфраструктуру», – сказав Олександр Саєнко.

Другим питанням розбудови ефективної системи врядування він назвав реформу державної служби, наголосивши, що оновлення держслужби вперше в Україні проводиться на принципах професійності, ціннісного підходу, коли державний службовець розуміє, що його головне завдання – це служіння інтересам людей.

«Сьогодні ми вперше запроваджуємо систему оцінювання державних службовців, тому що хочемо орієнтуватися на конкретні завдання, які стоять перед державним службовцем та на ті результати, які він показує, і об’єктивно виставляти фахову оцінку», – додав Олександр Саєнко.

Не менш важливою складовою реформ Міністр назвав електронне врядування. «Набагато краще громадянину не бачити чиновника, а будь-яку довідку, будь-яке рішення, дозвіл, отримувати он-лайн, не відвідуючи державних установ», – додав він.

Міністр нагадав, що на сьогодні Уряд запровадив понад 118 послуг в електронному режимі, а в 2019 році ця кількість збільшиться ще на 50 послуг.

«Ще одна важлива складова – це управління державними підприємствами. Україна має 3,5 тис. державних підприємств. Тому сьогодні одним з основних пріоритетів є ефективне управління державним сектором», – сказав Олександр Саєнко.

Він підкреслив, що вперше в Україні за механізмом прозорих конкурсів відбираються професійні наглядові ради та менеджмент, а також визначаються чіткі завдання економічної діяльності підприємств.

«Дуже приємно, що 2018 рік дав нам можливість говорити, що він був успішним для цієї реформи і в нас дуже серйозні плани її продовження в 2019 році», – резюмував Міністр Кабінету Міністрів України Олександр Саєнко.