Конгрес США ухвалив резолюцію про засудження агресії РФ у Керченській протоці

Конгрес США ухвалив резолюцію про засудження агресії РФ у Керченській протоці

Конгрес закликає Росію негайно повернути судна та їх екіпаж Україні. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Zaxid.net.

У середу, 12 грудня, палата представників Конгресу США одностайним рішенням ухвалила двопартійну резолюцію “На підтримку України”, якою засудила військову агресію, вчинену Росією у Керченській протоці.

За повідомленням посольства України в США, резолюція засуджує напад РФ на кораблі ВМС України у Керченській протоці і закликає Росію негайно повернути судна та їх екіпаж Україні, припинити порушувати суверенітет нашої держави та чинити перепони українському судноплавству через Керченську протоку, яке має на це право згідно з міжнародними нормами і домовленостями.

У резолюції також підтверджується відданість США надавати українському народові політичну, економічну та безпекову допомогу, необхідну для забезпечення його незалежності, демократичного розвитку і процвітання. Окремо міститься заклик до Президента США, а також союзників і партнерів Сполучених Штатів змусити Росію відповісти за триваючу агресію проти України.

Російські військові 25 листопада захопили три українські військові кораблі в нейтральних водах Чорного моря. Екіпаж двох катерів і буксира – 24 людини – доставили в Сімферополь, де підконтрольний Росії суд заарештував всіх українців на два місяці. Наступного дня моряків перевезли в Москву, де вони і перебувають зараз. Європейський суд з прав людини зобов’язав Росію забезпечити поранених моряків відповідним лікуванням. Крім того, Україна повинна подати міждержавну заяву до ЄСПЛ про порушення прав моряків до 7 січня 2019 року.