Королі митниці: метастази Полуситка
Фото: Діло

Королі митниці: метастази Полуситка

Журналісти продовжують розповідати про цілий корумпований клан, який роками навколо себе формував один з найвпливовіших львівських митників Володимир Полуситок. У цій частині програми: дорогі автівки та маєтки за високими парканами, оформлені на мам митників. Хабарі безпосередньо у кишенях посадовців та «бідні» очільники митного поста «Рава-Руська» Микола Дробович та Дмитро Якобчук. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Діло.

У попередній частині Королів митниці ми розповіли, що де-юре ексдружина Володимира Полуситка, Ольга Полуситок, інвестувала у різного роду компанії 23 мільйони гривень.

Також володіє квартирою у центрі Львова, навпроти палацу Потоцьких, вартістю у 7 млн грн. А їхній син має розкішний особняк на майже 500 квадратів. У сім’ї цього можновладця наші журналісти знайшли аж три елітні авто, дві «ауді» та «теслу». І, як ми й обіцяли, звернулись до Державного Бюро Розслідувань з проханням з’ясувати, звідки у сім’ї митника такі ресурси?

«Володимир Полуситок звільнився з Львівської митниці, мабуть, розуміючи, що до нової, Галицької митниці, його ніхто не переведе. Попри те, навіть сьогодні він залишається одним із найвпливовіших людей у цій сфері. Яким чином? Через «своїх» людей, які, за даними журналістів, працюють на Полуситка», – розповів керівник відділу розслідувань ІП ДІЛО, Євген Міклушка.

«Рава-Русская. Этот пост, и все четыре смены, работающие на нем, которые меняют друг друга каждые 12 часов, работают на Владимира Полусытка. Старшие смен на Раве – Новосад Ирина, Ганущак Алла, Орест Кобрын и Олеся Заброварная», – зазначив у своїй програмі журналіст Євгеній Плінський.

Та перед тим, як познайомити Вас ближче з цією четвіркою – слід зазначити, що над керівниками змін є ще керівник митного поста і його заступник. Донедавна, коли Володимир Полуситок був у розквіті своїх сил та впливів – Рава-Руською керував Дробович Микола Васильович. На офіційних сайтах він і надалі зазначений як начальник цього митного поста. Прославився тим, що 2018 році був затриманий працівниками СБУ на гарячому, з хабарем у кишені.

Фото: Західнет

Згідно з обвинуваченням – разом зі спільником вимагали 21 000 гривень у підприємців за безперешкодне розмитнення товарів. Загалом правоохоронцями задокументовано отримання цими особами хабарів на 70 000 гривень. Попри «слабкі нерви» перед хабарями, сім’я Дробовича не є заможною, звісно, за чиновницькими мірками: лише одна квартира у Києві на 95 квадратів, у Вінниці – на 52 квадрати та будиночок у селі. Цікавим є те, що пан Дробович, працюючи на Львівщині, не декларує жодного житла неподалік місця роботи. Отже, припускаємо, щодня на роботу добирається з Вінниці, де прописаний. Але ж на чому? Офіційно автомобілів у сім’ї немає. Мабуть, автобусом їздять. Нехай це з’ясують правоохоронці, адже чиновник мав би такі речі декларувати.

Із курйозами ще цікавіше у його заступника Дмитра Якобчука. За майже 25 років роботи на митниці до власного житла Якобчук доробитись не зумів. Проте безкоштовно користується оцим новеньким будинком поблизу Ковеля на Волині. Загалом споруди тут займають 246 квадратів, за входом до яких з високого паркану пильнують камери відеоспостереження.

Фото: Діло

Як не повезло з власним житлом – то “підфартило” з автомобілями. У 2018-му митник втридешево придбав одразу два автомобілі. Один у Польщі – «сітроен Ц 5», за 93,5 тисячі гривень. І, увага, «БМВ Ікс 5» 2008-го року випуску за 90 тисяч гривень! Таке авто на ринку в Україні вартує від 400 до 550 тисяч гривень, а пан Якобчук придбав його за 90! Тобто, у 5-6 разів дешевше, аніж воно насправді вартує.

Скріншот: Діло

Окрему увагу звертаємо на доньку пана Дмитра – Дарію. Брендовий одяг, недешеві автомобілі, елітні курорти та квартири з дизайнерським ремонтом, що видно з фотографій у соцмережі Інстаграм. На її прикладі можна зробити висновок, що приблизно так живуть звичайні студенти, у яких батьки – митники.

У наступній частині КОРОЛІВ МИТНИЦІ ми розкажемо, хто з пов’язаних із Полуситком митників претендує на високі посади у новій, Галицькій митниці.