Лауреаткою Нобелівської премії з літератури стала Ольга Токарчук

Лауреаткою Нобелівської премії з літератури стала Ольга Токарчук

10 жовтня у Стокгольмі оголосили лауреатів Нобелівської  премії з літератури за 2018 та 2019 роки. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

За 2018 рік Нобелівською лауреаткою стала польська письменниця українського походження Ольга Токарчук, а австрійський письменник Петер Хандке — за 2019 рік.

«Ольга Токарчук, нагороджена премією 2018 року в області літератури, ніколи не розглядає реальність як щось стабільне або вічне. Вона конструює свої романи в напрузі між культурними протилежностями; природа проти культури, розум проти божевілля, чоловік проти жінки, дім проти відчуження» — йдеться у рішенні нобелівського комітету. Її назвали провідною польською романісткою свого покоління.

57-річна Ольга Токарчук народилася у місті Сулехів, студіювала психологію в університеті Варшави. Працювала лікаркою, але зі здобуттям популярності у читачів присвятила себе літературній праці. Є однією з найпопулярніших польських письменників, однаково цінується — що надзвичайно рідко — літературознавцями та широкою читацькою аудиторією.

Лауреатка багатьох престижних нагород, у тому числі премії Фонду Kościelski (1997), Paszport Polityki (1996), дворазова лауреатка літературної премії Nike (за «Biegunów» (2008) та «Księgi Jakubowe» (2015)) та міжнародної премії The Man Booker 2018 (за «Бігунув»).

Кілька разів призерка читачів Nike. Її роман «Дом удень, нічний дім» увійшов до т. зв короткого списку номінантів на Міжнародну літературну премію IMPAC. У 2019 році вона отримала нагороду Лора-Батейлона за найкращу книгу, перекладену французькою мовою «Книги Якова».

Письменниця живе у Вроцлаві.
20 жовтня, у Вроцлаві, о 16.00, в Oratorium Marianum, відбудеться зустріч з Нобелівською лауреаткою Ольгою Токарчук.