“Легше поїхати до Польщі”: експерт пояснила ситуацію з українськими заробітчанами
https://images.cdnyavp.pl/images/articles/0e35871d24465340a831f5559a8f9673766abcc4.jpg

“Легше поїхати до Польщі”: експерт пояснила ситуацію з українськими заробітчанами

Польща стала глобальним лідером за кількістю іноземців, залучених до сезонної роботи. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Я в Польщі”.

Польща стала глобальним лідером за кількістю іноземців, залучених до сезонної роботи. В першу чергу, на показник вплинув масовий приїзд заробітчан з України.

Про це йдеться на сайті видання Polskieradio.pl. Водночас зазначається, що точну кількість українських працівників у Польщі важко вирахувати через тимчасовий характер трудової міграції.

“Одна людина здатна приїжджати навіть кілька разів на місяць. Проблема є також з підрахунком осіб, які працюють на підставі “освядчень”. Враховувалася кількість документів, а не людей. З 1 січня 2018 року відбулися зміни, пов’язані з наданням таких “освядчень”. Завдяки цьому буде відомо, скільки людей їх отримали і скільки зрештою почали роботу в Польщі”, – розповіла представниця Центру східних досліджень (Варшава) Марта Ярошевич.

Раніше у своєму дослідженні на тему міграції вона зазначала, що станом на 31 грудня 2017 року в Польщі перебувало близько 900 тисяч громадян України. Майже 90% з них – це ті, хто виконував роботу на підставі “освядчень”. На сьогодні, за словами експертки з питань міграції, кількість українських заробітчан, які приїздять до Польщі на підставі “освядчень” різко зменшилась, натомість частіше почали видавати дозволи на роботу.

“Жителі, особливо західної України, вдаються до сезонної міграції ще до того, як почати думати про працевлаштування у своїй країні. Легше поїхати до Польщі, ніж знайти хорошу роботу в Україні. Це також пов’язано з дуже розвиненою мережею фірм, що займаються посередництвом у закордонному працевлаштуванні”, – пояснила Марта Ярошевич.

Нагадаємо, в Україні хочуть обмежити рекламу заробітчанства, щоб зупинити трудову міграцію.