Луганська ТЕС Ахметова через дефіцит вугілля перейшла на газ

Луганська ТЕС Ахметова через дефіцит вугілля перейшла на газ

Луганська теплоелектростанція (Щастя, Луганська область), яка належить компанії “ДТЕК Східенерго”, почала використовувати природний газ як основний вид палива замість антрацитового вугілля через його дефіцит на складах та неможливість поставки. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Збруч.

Луганська теплоелектростанція (Щастя, Луганська область), яка належить компанії “ДТЕК Східенерго”, почала використовувати природний газ як основний вид палива замість антрацитового вугілля через його дефіцит на складах та неможливість поставки. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Клименко.

Сьогодні Луганська ТЕС вимушено перейшла з вугілля на газ. Щастинську ТЕС переведено на переробку газу через…

Опубліковано Юрієм Клименком Вівторок, 6 листопад 2018 р.

“Луганська ТЕС вимушено перейшла з вугілля на газ. ТЕС переведена на переробку газу через неможливість поставок вугілля залізничним транспортом з території Росії. Щодо цього є відповідне рішення уряду і НАК “Нафтогаз”. Паралельно будемо “вибивати” квоту на ввезення вугілля, як це було раніше, з території Російської Федерації. Станція може працювати як на вугіллі, так і на газі, але вугілля – дешевше. А це, зрозуміло, вартість енергоносіїв. Населення області це не зачепить, тарифи залишаться незмінними. Працюємо над тим, щоб втримати ситуацію”, – написав він.

Постачання антрацитового вугілля на Луганську ТЕС є можливим тільки з Росії. Імпорт згорнули у середині жовтня через невидачу квот на постачання вугілля шахтоуправлінням “Обухівське” (Ростовська область, РФ), яке належить енергохолдингу “ДТЕК”. Луганська ТЕС не з’єднана прямими залізничними шляхами з іншими областями України.

Як нагадує аґенція УНІАН, 31 жовтня Кабмін рекомендував Національній комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, виділити Луганській ТЕС додаткові кошти для переходу з антрацитового вугілля на газ.

Зі серпня 2014 року Луганська ТЕС є єдиним виробником електроенергії для північної частини Луганської області.

До 25 квітня 2017 року станція працювала окремо від об’єднаної енергосистеми України через пошкоджені бойовими діями магістральні лінії електромереж. Після відновлення ліній станція була підключена до об’єднаної енергосистеми.

З енергосистеми України лінією електромереж у 110 кВ можна забезпечити для Луганської області лише 60 МВт. Тобто в разі зупинки Луганської ТЕС на контрольованій території Луганської області виникне дефіцит потужності в 180-220 МВт.

Україна через бойові дії на сході відчуває значний дефіцит вугілля, насамперед енергетичного (антрациту), видобуток якого сконцентрований в Донецькій і Луганській областях, районах, підконтрольних бойовикам. Енергокомпанії почали переводити блоки ТЕС, які раніше працювали на антрациті, на газові марки вугілля, що призвело до зростання споживання палива марки “Г”.