Львів подав заявку на почесне звання Європейської столиці культури у 2023 році

Львів подав заявку на почесне звання Європейської столиці культури у 2023 році

Львів подав заявку на почесне звання Європейської столиці культури у 2023 році. Вроцлав підтримає місто-партнера. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

У лютому у Вролаві стартує новий етап просвітницької програми „Kultura Mobilna”. Завдяки програмі протягом останніх двох років 31 особа отримала підтримку для закордонних поїздок (це були візити, серед іншого, в США, Мексику, Японію та Швецію).

Майбутні видання заходу будуть адресовані не тільки особам, які планують навчальні візити. У програмі також відкриття для зарубіжних рецензій, фестивалів або наукових конференцій, концертних турів та виставок. Вибрані люди отримають до 3000 злотих для покриття витрат на проїзд та проживання. Kultura Mobilna 8.0 стартувала 11 лютого, а дев’яте видання заходу розпочнеться 3 червня цього року.

Міста-партнери Вроцлава

Діяльність “Вроцлавської культурної зони” спрямована на розвиток культурно-освітніх відносин із артистами та науковцями з-за кордону. Ініціативи, реалізовані таким чином, часто базуються на співпраці майбутніх художників з місцевим культурним сектором та мешканцями Вроцлава. 4 лютого розпочався конкурс для художників з європейських міст-партнерів Вроцлава. Оголошення адресовано установам, університетам та представникам культурного середовища, в тому числі мешканцям Дрездену, Каунасі, Львова, Бреда, Оксфорда і Рейк’явіка. Вибрані артисти приєднаються до тимчасового колективу активістів, кураторів та культурних теоретиків, щоб спільно здійснити серію зустрічей, семінарів та мистецьких презентацій у Вроцлаві.

14 лютого представники Інституту культурної стратегії Львова приїжджають до столиці Нижньої Сілезії, де підпишуть лист з наміри про співпрацю з Вроцлавською культурною зоною. Однією з компетенцій ІКС Львова є підготовка заявки львів’ян на почесне звання Європейської столиці культури у 2023 році. — Вроцлав зі своєї сторони буде підтримувати Інститут у процесі подання заявок та планування розвитку культурної групи Львова в рамках програми LWO-WRO.

До слова, Інститут культурної стратегії Львова підпорядкований департаменту розвитку Львівської міської ради, створений у червня 2018 року. Заклад займається аналітикою, моніторингом, освітніми та комунікаційними проектами у сфері культури.

Давайте поговоримо!

Іншою міжнародною акцією Вроцлавської культурної зони стане конференція AIR Wro Talks 4.0. Два дні лекцій, дискусій та семінарів будуть відмінною нагодою ознайомитися з надихаючими прикладами, тенденціями та рішеннями у сфері транснаціонального співробітництва. Програма буде включати презентації провідних фахівців з інституцій, організацій та культурного середовища Європи. Єдина подія цього типу в регіоні відбудеться 28-29 березня в Барбарі. Повна програма заходів  буде оголошена найближчим часом.

Довідка. «Культурна столиця Європи» – статус міста, який призначає ЄС на один рік. Автором такої ідеї була грецька актриса, міністр культури Греції Меліна Меркурі. Вона запропонувала щорічно в одному з європейських міст демонструвати всі прояви сучасної європейської культури. Першим таким містом стали Афіни у 1985 році.

2004 року комітет з культури Європарламенту змінив процедуру вибору майбутніх європейських культурних столиць року: тепер формується графік та системи відбору, згідно з якою від 2009 року щороку два міста ставатимуть в Європі культурною столицею: одне місто – від країни, яка нещодавно вступила до Європейського Союзу, а друге – від країни, що вже певний час була членом ЄС.