Марсель – Атлетіко: анонс фіналу Ліги Європи
http://s.ill.in.ua/i/news/630x373/361/361719.png

Марсель – Атлетіко: анонс фіналу Ліги Європи

Сьогодні у Ліоні, Марсель та Атлетіко зійдуться у двобої, щоб визначити, хто з них стане володарем кубку Ліги Європи сезону 2017-2018. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на football24.ua.

Марсель та Атлетіко подолали дуже різні шляхи до вирішального матчу турніру. Мадридці розпочали свій єврокубковий сезон виступами у Лізі чемпіонів та посіли третє місце на груповому етапі. Саме після провалу в найпрестижнішому клубному турнірі Старого Світу “матрацники” потрапили в Лігу Європи і поставили собі за мету виграти трофей, який вони здобували вже двічі.

Вперше “кольчонерос” завоювали другий за важливістю єврокубок у 2010 році, одразу після його трансформації з Кубка УЄФА в Лігу Європи. Тоді, під керівництвом Кіке Санчеса Флореса Атлетіко переміг Фулхем в німецькому Гамбурзі з рахунком 2:1. А вже через два роки турнір підкорився і Дієго Сімеоне, коли “матрацники” в іспанському фіналі розгромили Атлетік з Більбао (3:0). Годін, Хуанфран, Габі, Філіпе Луїс та Коке грали в тому матчі і досі залишаються на провідних ролях у своїй команді.

Атлетіко сприймає матч у Ліоні, як своєрідний реванш після болючих поразок від Реала у фіналах Ліги чемпіонів 2014 та 2016 років. Зараз “індіанці” сподіваються повернути боржок своїм фанам. Цікаво, що мадридці зіграють свій другий фінал в Ліоні та мають далеко не найкращі спогади про це місто. У 1986-му Атлетіко програв тут київському Динамо вирішальний матч Кубка Кубків з рахунком 0:3.

Марсель, подолавши увесь турнірний шлях Ліги Європи, також має старі рахунки з єврокубками. Французький клуб програв два свої останні фінали на міжнародній арені, щоправда, рани провансальців не настільки свіжі, як в Атлетіко. У 1999-му Марсель був розгромлений Пармою у фіналі Кубка УЄФА (0:3), а через п’ять років французів скривдила Валенсія у вирішальному матчі того ж таки турніру (0:2). Взяти реванш на французький землі, було б для Марселя чимось фантастичним.

Фінал Ліги Європи має для команди Руді Гарсії подвійне стратегічне значення. На відміну від Атлетіко, який пробився у Лігу чемпіонів через Прімеру, провансальці ще своє головне завдання не вирішили. За тур до завершення чемпіонату Франції Марсель посідає 4-те місце, а від зони ЛЧ його відділяє одне очко. Переможець Ліги Європи, нагадаємо, отримає пряму путівку в Лігу чемпіонів.

Обом командам довелося несолодко на стадії півфіналу. Атлетіко з боями пройшов Арсенал (2:1 за сумою двох матчів), а Марсель не без допомоги російського рефері Карасьова таки подолав австрійський бар’єр у вигляді Зальцбурга. В останній репетиції перед битвою в Ліоні мадридці основним складом мінімально обіграли в гостях Хетафе, тоді як Марсель розписав феєричну нічию з Генгагом.

Нагадаємо, що Атлетіко у матчі з Марселем доведеться обходитись без завжди активного та емоційного Дієго Сімеоне. Аргентинський фахівець, отримавши 4-матчеву дискваліфікацію після вилучення на Емірейтс, змушений спостерігати за грою з трибун. Функції Чоло виконуватиме його вірний друг Херман Бургос, який вже керував командою матчі-відповіді проти Арсенала.

Кадрова ситуація

Марсель та Атлетіко підходять у повній бойовій готовності до ліонського фіналу. Лідер провансальців Дімітрі Пайє, який пропустив матч з Генгамом через болі у стегні, встиг відновитись та повинен зіграти з перших хвилин. Сарр, Мітроглу та Роланду, схоже, також вчасно залікували свої “болячки”.

У Дієго Сімеоне із вибором стартового складу також не виникне жодних проблем. Наразі невідомо лише, кому аргентинський фахівець довірить місце на лівому фланзі оборони – Філіпе Луїсу чи Лукасу Ернандесу. Бразилець лише нещодавно повернувся після важкої травми, але відіграв повний матч з Хетафе. Натомість француз майже ідеально зарекомендував себе на цій позиції, підміняючи Філіпе Луїса.

Слова

Руді Гарсія, головний тренер Марселя:

У Марселя не надто багато шансів на перемогу, але ми викладемося на 100%. Матч з Атлетіко – велика подія для нас. Це клуб, який за останні чотири роки грав у двох фіналах Ліги чемпіонів. Клуб, який не так давно вигравав Лігу Європи. Але фінал у Франції, це для нас фантастична можливість. Жодна французька команда ще не вигравала цей турнір. Було б класно стати першими

Дієго Сімеоне, головний тренер Атлетіко:

Впродовж двох місяців до мого приходу клуб переживав непростий період, після чого ми взялися за велику перебудову. Для хлопців це був величезний крок вперед, і зараз він буде таким знову. Ліга Європи – це Ліга Європи, а Ліга чемпіонів – це Ліга чемпіонів. Перемога в турнірі – це перемога в турнірі. Наш успіх в 2012 році був дуже важливий, ми зробили крок вперед і стали впевненими в собі. Це була відправна точка.

Орієнтовні склади:

Марсель: Манданда – Сакай, Рамі, Луїс Густаво, Амаві – Ангісса, Сансон – Товен Пайє, Окампос – Жермен

Атлетико: Облак – Врсалько, Хіменес, Годін, Лукас – Коке, Сауль, Габі, Корреа –Грізманн, Коста