Мені здається, що Трамп – руйнівник: політолог Сергій Федуняк (відео)
http://media.pogliad.ua/news/article/2018/07/21/357989/8K5Xzs8b0Ca4ZQRKMp0n.r695x430.jpg

Мені здається, що Трамп – руйнівник: політолог Сергій Федуняк (відео)

Що чекати Україні після зустрічі Трампа та Путіна у Гельсінкі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Погляд.UA

Після двосторонньої зустрічі президента США Трампа з Путіним залишилося більше запитань, аніж відповідей. Для України важливо, щоб США вдалося втихомирити агресивний Кремль, повернути Крим та нарешті стати членом НАТО. Про перспективи цієї зустрічі, рішення, українське питання та що нам очікувати розповідав професор, доктор політичних наук ЧНУ Сергій Федуняк.

«Відбулося порушення фундаментальних принципів, які діють після Другої світової війни»

– Днями відбулася зустріч Трампа та Путіна. Для України вона надзвичайно важлива, адже, очевидно, йшлося про нашу державу та агресію Росії. Скоріш за все, у них були якісь певні домовленості. Чого після цієї зустрічі можна чекати Україні?

– Під час прес-конференції (Трампа та Путіна, – авт.) слово «Україна» не було вжито жодного разу. Але зрозуміло, що так чи інакше це обговорювалося. І зараз важко сказати, які наслідки будуть для нашої держави. Мені здається, що попередня політика США щодо України визначена. І якщо знаєте, її контролює Конгрес. Саме він ухвалив законодавство, яке президент не може скасувати і повинен виконувати. Хоча Трамп його значною мірою саботує. Але Конгрес поставив його у жорсткі рамки, за які він (хоч би як хотів) вийти не може. Тобто, хай би про що він з Путіним говорив, не має значення, якщо воно перебуває в рамках цього законодавства.

Тут може бути інший негативний момент. Сама зустріч з Путіним означає легітимізацію того, що Путін та Росія зараз робить. Це легітимізація цього агресивного монстра. Йдеться про створення навколо нього позитивної атмосфери (Путіна, – авт.).

Щойно закінчився чемпіонат по футболу, який Путін максимально використав для публічної дипломатії та просування Росії. Аби усі швидше забули, що вони накоїли. І Путін хотів закріпити цей позитивний фон для себе. І це значною мірою вдалося. У цьому плані позитив для Путіна та негатив для України.

Але якщо йдеться про якісь конкретні речі – домовленості на рахунок фундаментальних моментів – то це навряд чи.

– Інколи порівнюють цю зустріч Трампа з Путіним з «ялтинською конференцією» (зустріч лідерів США, Великої Британії та СРСР 1945 року). Чи можна знову очікувати чергового переділу світу між кількома країнами, де нам відведена роль лише об’єкта політики?

– Це велике перебільшення. Їх особливо полюбляють журналісти. У цьому випадку президент США обмежений Конгресом. Якщо згадати 1945 рік, коли відбулася зустріч в Ялті, то президент США Рузвельт мав величезний авторитет та вплив, ще тривала війна, і у нього була тотальна підтримка в законодавчому органі. То зараз Трамп надзвичайно сильно обмежений. Від свого імені він може домовлятися чи обіцяти будь-що, але якщо це виходитиме за рамки законодавства, то усе це буде скасовано.

Якщо говорити конкретно про цю зустріч, то її не можна порівнювати з такими доленосними речами. Але інше питання, що система міжнародних відносин останні чотири роки пішла у «рознос». Відбулося порушення фундаментальних принципів, які діють після Другої світової війни. Йдеться про заборону збройного переділу кордонів. Мені сподобався вислів – «що ми заснули на своєму ліжку на твердій землі, а прокинулися посеред моря, нас хитають хвилі і ми не знаємо, куди пливемо».

«Дуже часто в політиці вирішує все або випадок, або дурість»

– Чи визріло якесь рішення стосовно українського питання – щодо виводу військ з Донбасу (очевидно, що кримське питання залишилося за дужками)?

– Якогось фундаментального рішення немає. З точки зору Путіна – виведення військ з Донбасу передбачає з американського боку якийсь серйозний крок у відповідь. Просто так він війська не виведе. Мені складно уявити, що може Трамп запропонувати (реально дати) Путіну, щоб він на це погодився. Навряд чи вони про це домовилися.

Ця зустріч Трампу потрібна для внутрішнього споживача, аби укріпити свої позиції через зовнішні чинники. А для Путіна – щоб укріпити свою легітимність в очах усього світу. І аби світ швидше забув, що Росія накоїла з 2014 року.

Путін буде чекати виборів. І не просто чекати, а готувати потрібний для себе результат

– Напередодні пролунали дуже суперечливі заяви. Наприклад, Трамп заявив, що саме США винні, що у них склалися з Росією такі погані стосунки. Для кого пролунали такі меседжі?

– Дуже часто в політиці шукаємо якогось раціоналізму, великого розрахунку, широкої стратегії тощо. Але дуже часто в політиці вирішує все або випадок, або дурість. І ми часто недооцінюємо ці моменти. Трамп – досить екстравагантна людина. Людина малоосвічена в зовнішніх справах. Як показує історія, часто такі люди з’являються, проривають це коло і можуть бути дуже нестандартними. Але в цьому є дуже велика загроза. Бо ці люди можуть зруйнувати старий порядок, але як побудувати новий – вони не знають. І не будуть цього робити. Їх це абсолютно не цікавить. Мені здається, що Трамп – руйнівник. А що буде далі (якщо брати до уваги особливості його характеру) – його мало цікавить. Для нього посада президента – це як вишенька на торті. Це завершення життя, кар’єри та пік життя. а що буде далі у світі – діло другорядне. І це надзвичайно небезпечно.

«Наразі НАТО нас не дуже хоче приймати»

– Чи може після цієї зустрічі ситуація на Донбасі загостритися, чи буде тривати тліючий конфлікт?

– Думаю, що Путін встановить підвищений градус конфронтації проти України. Це не буде відкрита війна, як 2014-2015 роками, але він буде чекати виборів. І не просто чекати, а готувати потрібний для себе результат. Найближчі півроку будуть для нас досить напружені та складні. І якщо побачить, що його люди не проходять в Україні, тоді можливий новий етап війни.

– Чи є в України перспектива вступу в НАТО?

– Наразі НАТО нас не дуже хоче приймати. Хоча з іншого боку, вони заявили, що відкриті для співпраці. У найближчі роки ми будемо пріоритетним партнером, будемо отримувати допомогу від НАТО, будуть розмови про можливість вступу, але самого вступу не буде. Якщо говорити реалістично, то це питання 5-10 років, це реально. Але залежатиме від багатьох чинників.

Спілкувався Олесь ЗАДНІСТРОВСЬКИЙ, відео Сергія ДАНЕВИЧА